Képriport – Törpeharcsa gyérítés

Az utóbbi években központi kérdéssé vált a Tisza-tavi busa- és törpeharcsa-állomány őshonos halakkal szembeni táplálék- és élőhely-konkurenciája. Az egyetlen megoldás a problémára az állománygyérítő halászat, mellyel kapcsolatban már sok tapasztalattal rendelkezünk. Jelenleg öt halásszal állunk szerződésben akik nap mint nap végzik a Tisza-tó törpeharcsa állományának gyérítését. Az alábbiakban Elek Gyula tiszafüredi horgász-halász mester munkáját mutatjuk be képekben.

Elek Gyula a Füredi-Holt-Tisza, az Örvényi-morotva és a Nagy-morotva vízterületeiről igyekszik minél több törpeharcsát eltávolítani.

Egyelőre a Füredi-Holt-Tiszán tevékenykedik, ahol 50 darab csapdáját hetente többször körbejárja és kiüríti, majd újra csalizza azokat. A képen a csapdák kiszúró karója és a halászunk hivatalos jelzése látható.

A mester a koszos munka végzéséhez kötényt köt…
A csapdákat kutyatáppal és kenyérrel csalizza fel, majd négyesével, ötösével a vízbe helyezi őket.

A halak járását meg kell ismerni…

… az apró törpeharcsákból eddig 9,1 mázsányit fogott. Az átlagsúly 6 dkg ami azt jelenti hogy mintegy 15.000 darabbal kevesebb törpeharcsa “porszívózza” el a tápanyagot a többi hal elől.

A felkezelés egyszerű: ürítés után egy gyors ellenőrzéssel kiderül, került e más halfaj apró egyede a csapdába. Az esetleg bekerülő egyéb halfajokat a halászok azonnal visszahelyezik a vízbe.

Követni kell a törpeharcsa vándorlását, ezért időnként szükséges lehet a csapdák helyének változtatása. A halászok természetesen figyelnek arra is, hogy az ívó halakat és a horgászokat ne zavarja a gyérítő tevékenység.