Több tízezer érdeklődőt várnak a Tiszafüredi Halasnapokra

A Tiszafüredi Halasnapok a térségnek az a legrégebbi és legnagyobb rendezvénye, amely előrejelzi, hogy milyen lesz az idei turisztikai szezon – hangsúlyozta Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke a programokat beharangozó pénteki sajtótájékoztatón. A Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke szerint, amennyiben a július 7 és 9. között megrendezésre kerülő programsorozat iránt nagy az érdeklődés, akkor a Tisza-tó többi települése és programja is sok látogatóra számíthat. Az esemény jól illeszkedik abba a megújult turisztikai koncepcióba, amely minél változatosabb élményt kíván nyújtani az idelátogatónak. A Tiszántúl egyik legmeghatározóbb rendezvénye a természetjárókat, a kerékpárosokat, a szórakozni vágyókat egyaránt megszólítja. Kovács Sándor hozzátette, hogy a turizmus fejlesztésében, a programok kiajánlásában igazi partnere találtak Debrecenben. Kiemelte: az a célunk, hogy Debrecentől a Hortobágyon keresztül a Tisza-tóig ne csak pár napra, hanem akár egy hétre szóló lenyűgöző élményt adjunk a belföldi és külföldi turistáknak egyaránt.

Tiszafüred városának évről-évre megtisztelő feladat és kihívás, hogy az 1978-ban először megrendezett és azóta sok évtizedes múltra visszatekintő Halasnapokon mindig új ötleteket és sok embert érdeklődő programokat tudjon megvalósítani – mutatott rá Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere. A település vezetője elmondta, hogy július 7-én délután a hagyományos karneváli menetben félezer résztvevő fog felvonulni a városon keresztül a Halas térre. A színes forgatagban húsz karneváli csoport érkezik az ország legkülönbözőbb pontjairól, Budapesttől kezdve Szegeden keresztül Debrecenig. Három napon keresztül pedig a hazai könnyűzenei élet sztárfellépői adnak koncertet. A színpadra lép többek között Rúzsa Magdi, a Magna Cum Laude, Nagy Feró és a Beatrice. Igazi meglepetés lesz, hogy egy hőlégballon segítségével az érdeklődők akár több tízméter magasságból is gyönyörködhetnek a panorámában. Az is elhangzott, hogy Veres Zoltán műrepülő világbajnok, Európa-bajnok légi bemutatója és a Rippel Brothers Látványshow-ja mellett sok érdeklődőre számítanak a Halételek utcájában, amelyet abból az alkalomból szerveztek meg, hogy az idei évben a Tiszai Halászlé hungarikum lett.

Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az utóbbi években egyre többen érkeznek Magyarország második legnagyobb tavához. Ezt a számok is alátámasztják, évente több mint 200 ezer kilogramm halat fognak ki a Tisza-tóból, amelyből legalább félmillió adag halételt tudnak készíteni és elfogyasztani az érdeklődők. Bejelentette, hogy a második alkalommal megszervezett Tiszai Halételek Gasztrofesztiválra is rekordlétszámban jelentkeztek, a csapatok negyven bográcsban fogják szombaton főzni a tiszai halászlevet. A szakember szerint ez jó előjel a jövő évi országos halászléfőző verseny előtt, ahol  várhatóan legalább száz bográcsban fogják főzni a halételeket. A gasztroesemény házigazdája Szőke András, Balázs Béla-díjas filmrendező és színész lesz.