Horgászszakkör Tiszadobon

A Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola már negyedik éve szorgalmasan vesz részt a Tiszai Pecasuli programban. Oláh Károly, az ottani programvezetőnk cikkéből nyerhetnek betekintést a tiszadobi Pecasuli óráiba. 

“Tiszadob Szabolcs-Szatmár –Bereg Megye legnyugatibb részén fekvő, csodálatos természeti adottságokkal megáldott település. Vizekben gazdag, nagyon jó lehetőséget nyújt többek között a horgászsport rajongóinak a természetes vizeken való horgászatra.

A Tiszavirág Horgász Természet- és Környezetvédő Egyesület a Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolával együttműködve évek óta a „Peca-Suli” program keretében működteti horgászszakkörét ahol évente közel 40 fő gyereket segítenek hozzá a horgászat alapvető ismereteinek elsajátításához. Teszik ezt úgy, hogy a foglalkozások legfontosabb elemei a természet védelméről, az élővilág őrzésének ápolásának, kiemelt fontosságáról szólnak. A foglalkozások szeptemberben kezdődnek. A téli hónapokban főleg elméleti és – tanteremben végezhető – gyakorlati ismereteket (horogtű kötés, horgászfelszerelés készítése) sajátíthatnak el a gyerekek. A tavaszi időszaktól egyre több időt töltenek el a vizek partján. A nyári szünet kezdetekor zárásként egy háromnapos napközis jellegű horgásztábor zárja az évet. Itt különböző versenyeken -elméleti, etetőanyag célba dobó, célba dobó, és halfogó – mérhetik össze tudásukat. Akiknek szükséges állami horgászvizsga letételére nyílik lehetőségük.

Az ez évi záró szakkör keretében az elméleti tudást elősegítő horgász kiskönyvek, munkafüzetek kiosztásán kívül egy tesztlap kiosztása is megtörtént. A kitöltött feladatlapokat a téli szünet után kell beadni. A legeredményesebb feladatmegoldókat ajándékban részesítik. A feladatlapok arra is nagyon jók lesznek, hogy megmutassák a horgászat terén ki milyen szinten áll, és a jövőben ez alapján lehetőség nyílik a differenciált segítségnyújtásra is.”

A Tiszai Pecasuli program a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.