Betekintés a karcagi Györffy István Katolikus Általános Iskola tanévébe

Györffy István Katolikus Általános Iskola Pecasulis programvezetője, Kun László tanár úr a következő beszámolót küldte nekünk ottani munkájáról:

“A 2017/2018-as tanévben intézményünk a Györffy István Katolikus Általános Iskola bekapcsolódott a Tisza–tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. által meghirdetett Pecasuli országos programba. A program keretében iskolánk két pedagógusa vállalta, hogy a tanév folyamán heti egy alkalommal 20 óra elméleti és 20 óra gyakorlati foglalkozást tart 19 tanuló részére.

Az elméleti foglalkozásokhoz digitális oktató eszközöket, tankönyveket, munkafüzeteket kaptunk, a gyakorlati órákhoz pedig állami és területi engedélyeket, botokat, és felszerelést biztosított számunkra a Kft.

A gyermekek érdeklődve vágtak bele a Pecasuli szakkörbe. Minden pénteken nagy izgalommal várták a pecasulis foglalkozásokat, mely során sok érdekes elméleti és gyakorlati dolgot tanultak meg (például horog kötés, szerelék készítés). A munkafüzetben ötletes feladatokat oldottak meg, halfajokat ismertek meg.

A jó idő bekövetkeztével elkezdődtek a terepgyakorlatok. A karcagi II.-csatorna élővilágával ismerkedtek meg első sorban a gyermekek. Minden alkalommal átbeszéltük a horgászat alapszabályait, a balesetek megelőzése érdekében. Nagy odafigyelést kívánt tőlünk pedagógusoktól is minden foglalkozás, hiszen gyakran akadtak össze a botok, szakadt el a damil. A diákok ettől függetlenül nagyon jól érezték magukat. A közös órák alkalmával fejlődött türelmük, figyelmük, kitartásuk, együttműködő képességük, melyek nélkül a horgászat elképzelhetetlen. Környezettudatos magatartásuk is sokat alakult, megismerték a csatorna növény- és állatvilágát. Gondot fordítottunk arra, hogy minden gyermek sikerélményhez jusson. A karcagi II. csatornában sok kárász, keszeg, küsz, sügér várta tanulóinkat, melyek közül jó pár horogra is akadt. A megfogott halakat aztán közösen megpucoltuk és ízletesen elkészítettük szülői segítséggel. A csemegézés és beszélgetés még inkább összekovácsolta közösségünket, és további horgászásra sarkalt bennünket.

Reméljük a következő tanévben is lesz lehetőségünk a gyermekeknek hasonló élményeket nyújtani. Közösen várjuk a folytatást.”

Köszönjük a beszámolót, további jó munkát és kellemes vízparti időtöltést kívánunk!

 

A Tiszai Pecasuli program a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósul meg.