Júliusi ivadékhelyzet

Július végéhez érkezve újra megvizsgáltuk a Tiszafüredi-Holt-Tisza ivadékait, ami ezúttal is eredményes volt.

A minta legnagyobb részét ezúttal is a békéshalak ivadékainak tömege adta. Az előző hónaphoz képest azonban kisebb volt az egyedszámuk, ám így is jelentős. Ismét előkerült a jászivadék, ráadásul jóval több, mint legutóbb. Méréseink szerint mintegy 6 mm-t nőttek az előző hónaphoz viszonyítva, jelenleg 52 mm hosszúak. A vörösszárnyúakról hasonló megállapítások mondhatóak el: több egyedet fogtunk és szépen fejlődtek. A júliusi mérés szerint 37 mm átlagos hosszúságúak (június: 25 mm). Külön kiemelendő, hogy a vágócsíkot már harmadik hónapja rendszeresen észleljük, ami azt jelenti, hogy a holtmeder megfelelő élőhelyet biztosít a számára.

A ragadozók közül elsőként a balint tárgyaljuk. Hossza júliusban 54 mm, eszerint az előző méréshez képest 14 mm-t nőtt átlagosan. Sügérivadékból szintén többet sikerült fognunk és a gyarapodása ugyancsak jelentős volt (június: 40 mm, július: 52 mm). A csuka ivadékának átlagos standard hossza ezúttal 193 mm. Örömteli, hogy ismét harcsaivadék került a hálónkba. A mérés szerint egy hónap alatt mintegy 15 mm-t növekedett, 93 mm volt a hossza. A süllőivadék növekedése is bíztató. A jelenleg fogott példány 91 mm hosszú volt. 2016 volt az az év, amikor július hónapban sikerült süllőivadékot fognunk, ez az összehasonlítás miatt fontos. Akkor 72 mm-es egyedet mértünk, amiből pontos következtetést nem tudunk levonni, mindössze annyit, hogy a most fogott egyed majdnem 2 cm-rel nagyobb, a korábbinál.

Érdekesség, hogy a tarkagéb különböző korosztályú egyedeiből több mint százat fogtunk, aminek a fiatal süllők táplálkozásában lehet jelentősége. Az idén jött korai felmelegedés hatása érzékelhető, a halak dinamikusan fejlődnek, Reméljük, hogy ez megfelelő vitalitással látja el őket a tél megérkezéséig!