Augusztusi Ivadékhelyzet

Elérkezett a hónap vége, így a következő ivadékvizsgálat ideje is. Kíváncsiak voltunk, hogy bírják a meleget a halak.
Az eredmények szerint a ragadozók többsége nem nagyon, mert sem csuka, sem süllő, sem harcsa nem került a hálónkba. Ezek valószínűleg a mélyebb, hűvösebb vizekbe húzódtak. A balin ivadéka viszont igen, ez 75 mm hosszúságú, ami 2 cm-rel több az előző hónaphoz képest. A sügér ivadékait is sikerült megmérnünk. Átlagos hosszuk 58,6 mm, ez mintegy 5 mm-es növekedést jelent egy hónap alatt.

A békéshalak közül a bodorka egyedszáma volt a legmagasabb, mintegy 100 egyedet sikerült fognunk. Átlagos hosszuk 49,4 mm (július: 40 mm, 2017: 42 mm). A vörösszárnyú keszeg ivadéka 42 mm standard hosszúságú. Az előző hónaphoz viszonyítva itt is fél cm-es növekedésről tudunk beszámolni, tavaly ilyenkor viszont a bodorkához hasonlóan a vörösszárnyú ivadéka is kisebb volt: mindössze 34 mm. A karikakeszeg is 5 mm-t növekedett egy hónap leforgása alatt, augusztusi hossza 38 mm. Ez szintén meghaladja a tavalyi értéket (2017: 33 mm). A jász ivadéka is szépen növekedett, ezúttal 60 mm testhosszt mértünk. Az előző vizsgálathoz képest 8 mm-t gyarapodott a mérete.

Bízunk benne, hogy a következő alkalommal már hűvösebb lesz a Tiszafüredi-Holt-Tisza vize, így a jelenlegi mintából hiányzó fajokat is alkalmunk nyílik megvizsgálni.