Címvédők a Tisza-tavi halőrök

Országos Szakmai Halőr Verseny

Az Országos Szakmai Halőr Versenyt tavaly rendezték meg először a Szeged-Maty-éren, azzal a céllal, hogy az ország különböző területein szolgálatot teljesítő halőrök egy szakmai vetélkedő keretein belül találkozhassanak, és egyben vetélkedhessenek egymással.

Az idei verseny szeptember 19-21. között került megrendezésre, amelynek házigazdája a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége volt. Összesen 24 szervezet 72 halászati őre mutathatta meg tudását különböző feladatokban a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös partján.

II. Országos Szakmai Halőr Verseny

Forrás: KHESZ

A verseny menete

A három napos versenysorozat elején a résztvevők előadásokat hallgathattak jogi, intézkedési, illetve tiltott halászeszközök témakörökben Kiri Pétertől, a KIRI PR Biztonsági Szervezet képviseletében és Dr. Gorda Sándor halgazdálkodási szakértőtől.

A következő napon a megmérettetés egy elméleti tudáspróbával kezdődött. A halőröknek hidrobiológiai, általános halismereti, halrendszertani, rendészeti- és halászati őri témákban kellett helyes válaszokat adniuk.

A verseny erőt próbáló feladatokkal folytatódott a gyakorlatban. A halőrök  különböző intézkedési-, technikai-, ügyességi-, illetve erőnléti próbákon bizonyíthattak. A hat állomásos gyakorlati részben a csapatoknak meg kellett mutatniuk motorcsónakos-, evezős és- autós tudásukat. Emellett volt halszállító autó elhúzás, célbadobás és egy meglehetősen leleményes halászati őri ellenőrzéses feladat is. Az utóbbinál a résztvevőknek a lehetséges jogszabálysértéseket kellett feltárniuk.

II. Országos Szakmai Halőr Verseny

Forrás: KHESZ

II. Országos Szakmai Halőr Verseny

Tapasztalatok

A résztvevők visszajelzéseiből is látszik, hogy izgalmasan, de mindvégig jókedvűen és barátságos hangulatban teltek a napok. Megkérdeztük csapatunkat ők hogyan vélekedtek a megmérettetésről:

“Az idei év sokkal nehezebb volt, versenyszámok tekintetében. Egy év elteltével érzékelhető volt a többi csapat fejlődése. A versenyszámokról általánosságban elmondható, hogy először mindegyik egyszerűnek hangzott, de a gyakorlat már mást mutatott. Az elméleti rész nehéz volt, főleg a hidrobiológiával kapcsolatos kérdések. A tavalyi évhez képest újdonság volt a halászati intézkedés, mint külön versenyszám. Egy ilyen szakmai versenynél ezt nagyon fontosnak tartom, mert ebből lehet igazán fejlődni. Valamennyi lépést előre meg kellett tervezni, mert minden hibáért büntetőpont járt. Mi egyetlen számot sem nyertünk meg, de azokat hibapontok nélkül sikerült teljesítenünk. Ezek szerint ez jó taktika, így is lehet nyerni. Természetesen a győzelmünkhöz szerencse is kellett. A szervezés hibátlan volt, a verseny pedig kiegyenlített, ahol folyamatosan változtak az eredmények. Akik korábban a mezőny alján voltak, később a középmezőnybe léptek fel és a dobogós csapatok is cserélődtek.”

II. Országos Szakmai Halőr Verseny

Köszönet

A verseny végéhez közeledve rendkívül szoros eredmény alakult ki, de nagy örömünkre, idén is a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. csapata végzett az első helyen. Ezúton is gratulálunk Fekete Árpádnak, Pál Mihálynak és Zimány Ferencnek a címvédéshez és az összes résztvevő csapatnak. Nem utolsó sorban pedig köszönjük a kiváló szervezést és lebonyolítást a MOHOSZ-nak, a KHESZ-nek és a NAIK Halászati Kutató Intézetnek.

Rekordlistás compó a Tisza-tavontéli vízszint