Helyzetjelentés az Örvényi-morotva kotrásáról

Mint ahogy arról korábban is hírt adtunk a Tiszafüredi medencében található Örvényi-morotva részleges kotrása ez év januárjában elkezdődött.

Ennek a halélőhely fejlesztést szolgáló munkának alapvetően két része van. Az egyik a csaknem 1 km hosszúságú halágy készítése, ami az elvárások szerint segíteni fogja a halak áttelelését és vermelését is. Ezt a halágy körülbelül 3 méter fenékszélességű és 1:2 rézsűvel fog rendelkezni. Korona magasságban pedig nagyjából 11 méter széles csatorna kerül kialakításra, amiben a nyáron 2,5-3m-es vízmélységgel találkozhatunk.

Ezt a feladatot egy nagy teljesítményű 34 tonnás mocsárjáró kotrógép végzi, ami 18 méteres gémkinyúlású és mintegy 1,5m³-es kanállal rendelkezik. A megközelítőleg 14000 köbméteres halágy kotrásból eddig 9000m³ készült el és várhatóan a következő hetekben a teljes munkával végeznek.

A munka során igyekeznek a kitermelt anyagot olyan távolságba juttatni és úgy elhelyezni, hogy annak a visszamosódása a lehető legkevesebb legyen.

A mellékelt videón és fotókon ennek a munkának a részleteit láthatják.

A munka nagyobbik részéhez egy hidromechanizációs úszó kotrógépet használnak, ami  a kotrással érintett morotva szakasz medrének lepelkotrását fogja végezni.

Reméljük, a következő cikkünkben már ennek a gépnek a munkájáról számolhatunk be részletesebben.