Új módszerrel bővül a szelekciós halászat eszköztára

A Tisza-tavon a törpeharcsa állományát csökkentő ökológiai célú szelektív halászat eredménye évről évre emelkedik.

Sajnálatos módon azonban a busa kifogására eddig nem találtunk igazán hatékony módszert. Az állított és úsztatott hálók teljesítménye alul múlta a várakozásokat.

A halászok egy új szerszám alkalmazását javasolták, amivel tapasztalataik szerint eredményesen fogható a busa. A probléma súlyára való tekintettel társaságunk hozzájárult, hogy februártól kísérleti jelleggel a halászok fejenként 10 darab, 2-4 m átmérőjű fenékvarsát helyezzenek el a Tiszán, amivel reményeik szerint sok busát foghatnak. Az első tapasztalatok pozitívak: a szerszámok meglehetősen szelektívek és a kisebb méretű busákat is képesek megfogni. Az előírásoknak megfelelően a fenékvarsák- a törpeharcsa varsákhoz és csapdákhoz hasonlóan- minden esetben megvannak jelölve.

A tevékenység azért zajlik, hogy a horgászati szempontból értékesebb őshonos halfajok az élettérért és táplálékbázisért folytatott küzdelemben előnyt élvezzenek. Ezért kérjük, hogy a kihelyezett halászati eszközökhöz ne nyúljanak, azokban kárt ne okozzanak! Ezúton is köszönjük horgásztársaink megértését és türelmét!

Tájékoztató a műtárgyak zárásárólTavaszváró horgásztalálkozó - Miskolc