Készüljünk az áprilisi csukázásra-Farkas László írása

Újabb írást kaptunk Farkas Lászlótól, melyben a szezon előtti felkészülésről ír.

Pergető szemszögből ínséges hónapon vagyunk túl a Tisza tavon, hiszen a március gyakorlatilag uborkaszezon a tározón. De szerencsére gyorsan eltelt, így teljes szívvel lehet a csukák felé fordulni akár már most szombaton!

Egy pár nap van még azért addig is, amit kellemesen ki lehet tölteni az előkészületekkel.

A csónakon az utolsó simításokat végezzük mostanra, ami rendszerint a festés szokott lenni: a fa részek karbantartása, az algagátló felkenése.
Az előző szezonból eredő kisebb-nagyobb hibák javításával már jó eséllyel elkészültünk mostanra. Érdemes még átgondolni, hogy a tavalyi éven mi hiányzott a még nagyobb komforthoz és addig elvégezni a fejlesztést, amíg az udvaron áll a technika. Tapasztalat, hogy ha már vízen van a csónak, akkor az ilyen munkák rendszerint el is maradnak. Az alapos előkészítés gyümölcse a gondtalan vízre rakás.

Érdemes átnézni a motort is és a szükségszerű karbantartásokat elvégezni. Bakról, vödörben elvégezni a próbaindítást, ne az év első pecájára szánt idő vesszen kárba a hiábavaló rángatással.
Elektromos motornak -ha a téliesítésnél sem volt vele gond-, akkor sok baja most sem lehet, ellenben az akksit érdemes átnézni. A cellákat feltölteni desztillált vízzel, majd akkumulátortöltőre tenni. A téli tárolás nem barátja ezeknek az energiahordozóknak, ha nem foglalkoztunk vele, szinte biztos, hogy le van merülve.
Érdemes az elsők között érkezni:

És persze ott vannak a horgászcuccaink.

Az orsók, ha nem kaptak téli átvizsgálást, most még van idő. De ha szétszedni nem is merjük őket, minimum egy tisztítást mindenképpen meghálálnak, mint ahogy a botjaink is.
Rakjunk rendet a műcsalis dobozainkban, rendezzük a csalikat tematikusan, hogy ne kelljen keresgetni, amikor szükség van rá.
A pergetőtáskáinkat takarítsuk ki.
Ellenőrizzük, hogy rendelkezünk-e a megfelelő mennyiségű és minőségű előkével.
Csukázni én fluorocarbont használok, jellemzően 0,72-es méretben, krimpelve. Kisebb felszíni csalikhoz lemegyek 0,54-ig kisebb kapcsokkal, de ez már laza féket kíván és türelmes fárasztást.
A 0,72-vel nem volt még halvesztésem, igaz, nem mindegy a zsinór minősége. Én a Pázmány-féle előkéket használom, ő Berkley Big Game Trilene 100% fluorocarbon alapanyagból dolgozik és többezer krimpelés van a kezében. Megbízok benne.

A műcsalik horgait érdemes megfenni, átnézni. Főleg, ha hajlamosak vagyunk a használatuk után zárt dobozban tárolni őket. Ez esetben a rozsdásodás komoly károkat okozhat, főleg a bojtokkal és egyéb nehezen száradó kreálmányokkal ellátott horgok esetben. Ne az évi egy-két, szerencsével megakasztott nagy halunk lépjen le a hanyagságunk miatt. Sajnos ezt saját bőrömön tapasztaltam.

És ezzel készen vagyunk, mehetünk is le a vízre.

A jelenlegi helyzet -ha úgy döntünk- kissé több erőfeszítést kíván tőlünk, ugyanis a tározó feltöltése még mindig nem kezdődött el. (03.26.-án írom ezt a bejegyzést)
Az erőfeszítésre azért lehet szükségünk, mert az általam kedvelt, igazán csendes részekre bejutni ilyenkor nem egykönnyű. Elő kell venni a könnyű kis ladikokat, kenukat, kajakokat, felkapni a gumiruhát és irány az iszap. Aztán ha azon túl vagyunk, kitárulnak a nyílt, hónapok óta érintetlen vizek.

Persze az iszapbirkózás nagyon nehéz része ennek a műfajnak, de mivel az ívás után még jó eséllyel nincsenek szétszéledve a csukák, így egy jó adag szerencsével egy helyen találjuk a nagyobb testű anyahalakat és a vízeresztett állapot mellett ilyenkor április elején van a legtöbb esélyünk kapitális csukát akasztani, édesapámnak is ekkor sikerült.

Persze sokkal kisebb befektetéssel is lehet nagy halat fogni, mert bőven vannak frekventált részek, gondoljunk csak bele: nagyon ritka alkalom, de még egy pár napig ugyan az a vízszint fogad bennünket, mint az őszi leürítés után, csak éppen most a november 15.-től letiltott részek fel vannak szabadítva. Egyszóval lehet keresni a halakat mert ismerjük a mondást: aki keres az talál!

Bréking nyúz:

Felszállt végre a fehér füst a KÖTIVIZIG irodájából és mégis csak kezdődik a feltöltés a mai nappal.
Egyszóval a hétvégén már akár a kiöntéseken, szélvizeken is lehet keresni a csukákat, szép napos időben sokszor el is árulják magukat a felszíni rablásaikkal. Hajrá!

Halak napja-2019Bűncselekmény lesz a szemetelés