A PET kalózok naponta egy tonna műanyagtól mentesítették a Tisza-tavat

Három nap alatt közel három tonna hulladékot gyűjtöttek az I. Tisza-tavi PET Kupa résztvevői.

Mint azt a szervezők és a résztvevők kihangsúlyozták, ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen az elmúlt hetek áradásai ennél jóval több hulladékot terítettek szét a folyó hullámterében. A PET flotta Tiszafüredtől Kisköréig takarított, a kenuk pedig az öblítő-csatornákon keresztül a tavat tisztították. A PET Kalózok kedvét a rengeteg szúnyog, a nagy hőség és a viharok sem tudták elvenni.

A közel három tonna összegyűjtött hulladék kb. 80%-a a vízen pille könnyedséggel úszó műanyag palack, aminek java részét a határon túlról hozza a folyó. Az egyéb hulladékok között hűtőt, TV készülékeket, szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, rovarirtót, olajos flakonokat) is találtak a résztvevők. A versenyt szervező Természetfilm.hu Egyesület szakemberei hat versenyt szerveztek az elmúlt években a Felső-Tiszán, azonban a mostani áradás utáni Tisza-tavi hulladékhelyzet őket is megdöbbentette. A 25 folyamkilométeres távon evezve 100-150 méretenként bukkantak fel uszadékfával vegyes pillepalack hulladékszigetek, amiket elsősorban a part mentéről kidőlt fák fogtak fel. Az ártéri erdőkben és a nádasokkal szegélyezett területeken sem volt jobb a helyzet, szinte mindenhol összefüggő hulladékszegély található.

A PET Kupa versenyek és akciók célja, hogy rávilágítsanak a Tiszát érő rendszeres szennyezések problémájára és megmutassák, hogy összefogással mekkora sikerek érhetőek el. A PET Kalózok most először hajóztak a Tisza-tavon, mégis ismerték őket és minden irányból sok segítséget kaptak. A PET flotta különösen sok segítséget kapott Poroszlón, Tiszafüreden, Tiszanánán és Kiskörén.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Természetfilm.hu felhívására szinte minden tó környéki szervezet, így a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. is megmozdult és szállítással, eszközökkel, szakemberekkel segítették az akciót.

forrás: PET Kupa

Kárókatona - gyérítés helyzete a Tisza-tavonItt a vakáció!