Ifjúsági Országos Horgásztábor a Tisza-tavon

2019. augusztusában immár 41-ik alkalommal rendezték meg az Ifjúsági Országos Horgásztábort a 14-18 éves korosztály számára, ezúttal először a Tisza-tavon.

Korábban ezt a tábort minden évben a MOHOSZ dinnyésháti tanyáján tartották, azonban 6 évvel ezelőtt szakítottak ezzel a hagyománnyal és azóta az ország különböző pontjaira viszik a fiatal horgászokat. Az elmúlt években tartották már ezt a rendezvényt a Pölöskei-tavon, Gödöllőn, Mártélyon és Fadd-Domboriban is.

Ennek a tábornak a részvétele nem nyílt. Aki részt szeretne venni, annak először a Megyei Horgászviadalokon kell bizonyítania. Ott bonyolítják le a megyei horgász négytusaversenyeket, melyek versenyszámai az elméleti forduló, a szerelékkészítés, a horgász célbadobás és természetesen a halfogás. A megyei négytusa első három helyezettjének ajánlják föl aztán a részvételt az országos rendezvényen. Aki ott az élen végez, annak itt a részvétel már díjmentes.

Ebben az évben a résztvevő 36 fiatal által 18 megye képviseltette magát, vagyis egy híján az egész ország. Természetesen az ő számukra is megrendezték a négytusaversenyt, aminek a győztese immár országos bajnoknak mondhatja magát. Önmagában már ez is nagy szó, de a gyerekek nem csak ezért küzdöttek. Az első 10 helyezettből választották ki ugyanis azt a 6 főt, aki a következő évben Magyarországot képviselheti a nemzetközi viadalon, melyet 2020-ban Belgium rendez.

A Tisza-tavi tábor különleges a sorban. Ez volt az első alkalom, hogy a gyerekeknek csónakból nyílt alkalmuk horgászni. Mivel itt kellő számú azonos csónak állt rendelkezésre, így a horgászverseny is ebből zajlott. A gyerekek kettesével ültek egy csónakban, és egymás mellé, egy vonalban lehorgonyozva küzdöttek a minél jobb eredményért. Persze korábban már részt kellett venniük egy kétórás képzésen, melyen az alapvető biztonsági előírásokkal és a vízi közlekedés szabályaival is megismerkedhettek, és evezni is tanultak.

A helyi nevezetességek, táboron kívüli látnivalók is meglehetősen sokoldalúak voltak, és persze ők sem hagyták ki, hogy megtekintsék a Tisza-tavi Ökocentrumot, illetve kenus túrákon megismerték a Tisza-tavat. A tábor ideje alatt fogott törpeharcsákat pedig nagy lendülettel gyűjtötték, ugyanis ebből az utolsó napon törpeharcsapörköltet készítettek, melyet juhtúrós csuszával tálaltak a gyerekek számára.

Minden szervezett gyermekcsoportot szívesen látunk itt a Tisza-tónál és örömmel biztosítunk nekik horgászati lehetőséget. Reméljük, hogy a tó őket is ugyanúgy elvarázsolja, mint bennünket és jó hírünket viszik magukkal. Talán egyszer családjukkal, barátaikkal láthatjuk őket viszont.

Óvjuk a kispontyokat!Augusztusi ivadékhelyzet