Augusztusi ivadékhelyzet

A nyár utolsó napijaiban újra megvizsgáltuk a tiszafüredi holtmeder halivadékait, betegségre utaló tüneteket nem találtunk.

A minta legnagyobb részét küsz és a bodorka ivadéka tette ki. Utóbbi átlagos standard hossza 42 mm (2018: 49,4 mm). A mintában – feltehetően az elhúzódó ívás miatt – a több méretcsoport volt jelen.

Vörösszárnyú keszeget utoljára májusban fogtunk, az akkorihoz képest most majdnem kétszer annyi a testhosszuk, 46 mm-esek. A jász ivadéka is szépen növekszik, jelenleg átlagosan 62 mm a hosszuk. A fiatal karikakeszegek hossza 31 mm, ez 4 mm-rel több, mint egy hónapja. Örömteli, hogy ismét sikerült halványfoltú küllőt fognunk. A mérésünk szerint mintegy 9 mm-t nőttek július óta, jelenleg 32 mm a standard hosszuk. A ragadozók közül a balin és a csuka ivadéka került elő.

Előbbi hossza átlagban 63 mm, ám az elhúzódó ívás miatt ebben az esetben is nagy különbségek mutatkoztak. Az egyedek mérete 38 és 90 mm között változott, és a mintában nagy egyedszámban jelentkezett, tehát az idei, kiemelkedően sikeres balinívás eredményei most is megmutatkoznak. A csukaivadék hossza augusztus végén 180 mm volt.

Látható, hogy a tavaszi, hosszan tartó árhullám hatásai érezhetőek, ám ez a halak kondíciójára nincs jelentős hatással.

Ifjúsági Országos Horgásztábor a Tisza-tavonTiszanánai horgászverseny a Petőfi Horgászegyesület szervezésében