Hírek

2020. január 16.
Folytatódik a törpeharcsák és busák elleni harc

2020.01.16. | Horgász Hírek

Folytatódik a törpeharcsák és busák elleni harc

Az év végével befejeződött a 2019. évi ökológiai célú szelektív halászat szezonja is. Ez az összegzés és a tapasztalatok értékelésének az ideje, mert azt szeretnénk, hogy a munka hatékonyabb és minden érdekelt számára gazdaságos legyen.

A cél ugyanis nem változott: csökkenteni akarjuk azoknak az idegenhonos inváziós halfajoknak a Tisza-tavi állományát, melyek táplálék- és élőhely-konkurenciát jelentenek a tározó őshonos halaira nézve. Továbbra is a busára és a törpeharcsára irányul a halászok figyelme.

2019-es eredmények

Tavaly 8 halásszal kötöttünk megbízási szerződést, akik a Tisza-tó tározóterén több száz varsát és csapdát, a folyón pedig számos fenékvarsát és kopoltyúhálót helyeztek el úgy, hogy azok eredményesen, de a horgászok lehető legkisebb zavarása mellett fogják a törpeharcsát és a busát. Kitartó munkájuk eredményeként 2019-ben több mint 66.000 kg törpeharcsa és mintegy 3.600 kg busa került ki a vízterületről. A törpeharcsa fogási eredménye nagyjából 20.000 kg-mal elmarad a 2018. évihez képest, ami nem ért váratlanul minket. A halászok már év közben jelezték, hogy meglátásuk szerint kevesebb törpeharcsa kerül a szerszámokba, mint korábban. Véleményünk szerint ebből nem szabad azonnal arra a következtetésre jutni, hogy a halászok munkája miatt elkezdett zsugorodni a törpeharcsa-állomány. A Tisza-tóban lévő mennyiség feltehetően akkora, hogy az érzékelhető csökkenéshez évek munkája kell. A kisebb fogás magyarázata valószínűleg összetett: hatással lehetett rá a májusi elhúzódó áradás, valamint a nyáron, szórványosan tapasztalható törpeharcsa-pusztulás, de biztosan szerepe volt benne a szokásosnál magasabb őszi hőmérsékletnek. Ez is egy mezőgazdasági forma, és mint ilyen, minden év más eredményt produkál. A kifogott mennyiség így is figyelemre méltó, és ha megállapítjuk, hogy a 66.000 kg törpeharcsa mintegy 600.000 kg természetes táplálékot fogyasztott el élete során, beláthatjuk, hogy jelentős további konkurenciától menekült meg a tározó őshonos halállománya.

Idei célok

2020-ban folytatjuk az elkezdett munkát, és a halászokkal folytatott tapasztalatcsere nyomán olyan megállapodás született, amely reményeink szerint növeli az eredményességet. Ilyen módosítás például a kopoltyúhálók szembőségének csökkentése 80 mm-re, amivel várhatóan hatékonyabban foghatóak a kisebb testű busák is. Természetesen továbbra is folyamatos ellenőrzés mellett zajlik majd a szerszámok használata, és abban az esetben, ha sok őshonos hal kerül beléjük, felfüggesztjük a használatukat. Az összes kifogott törpeharcsa és busa a halászok tulajdonába kerül, azt szabadon értékesíthetik, és semmit sem kell fizetniük társaságunk felé.

Összefoglalva, a Tisza-tavon folytatott ökológiai célú szelektív halászat 2019-ben eredményes volt, és 2020-ra olyan megállapodást sikerült kötnünk a partnereinkkel, ami még nagyobb eredmény elérésére sarkallja őket.