Hírek

2020. január 22.
Fegyverdörgés a Tiszán

2020.01.22. | Horgász Hírek

Fegyverdörgés a Tiszán

Korábban már beszámoltunk az észak felől tömegesen érkező és itt telelő kárókatonák számának csökkentésére irányuló munka megkezdéséről. Ezúttal röviden összefoglaljuk a múlt hét eredményeit és tapasztalatait.

Legutóbb arról tudósítottunk, hogy munkatársaink és a területileg illetékes vadásztársaságok tagjai 168 kárókatonát ejtettek el a Tisza-tavi folyószakaszon. A kezdeti komoly eredmény nagy hatással volt a telelő állományra. Megfigyeltük, hogy a kártevő madarak nagy része inkább elkerüli a tározóhoz tartozó Tisza szakaszt, ami egyértelmű sikerként könyvelhető el. Természetesen ezzel párhuzamosan a kilövések száma is csökkent. Az elmúlt héten 67 egyedet lőttek ki vadászaink, s ennek eredményeként már 235-tel kevesebb kárókatona fogyasztja a Tisza-tó halait.

A tevékenység során fokozott figyelmet fordítunk arra, hogy még véletlenül se okozzunk kárt a környéken előforduló védett és fokozottan védett fajokban, különös tekintettel a tározó térségében telelő réti sasokra. Velük kapcsolatban azt figyeltük meg, hogy nem zavarja őket a fegyverdörgés, sőt az első lövések után nem sokkal megjelennek a környéken. Feltehetőleg a kárókatonák által menekülés közben elhagyott haltetemek keltették fel az érdeklődésüket.

A gyérítést ezen a héten is folytatjuk, és az eredményekről a továbbiakban is beszámolunk.