Hírek

2020. április 15.
A vízen is csak „lábujjhegyen”! Ívnak a Tisza-tó halai

2020.04.15. | Horgász Hírek

A vízen is csak „lábujjhegyen”! Ívnak a Tisza-tó halai

Idén az átlagosnál melegebb időjárással kezdődött az április. A sok napfény, a víz hőmérsékletének hirtelen emelkedése több halfajt is arra késztetett, hogy az utódnemzedékről gondoskodjon.

A csukanász most már lezárult, esetleg kisebb utóívásokat lehet látni, hasonlóan a balinhoz és a süllőhöz, amelyek március utolsó napjaitól keresték fel a fészkeket, és nagy részük már teljesítette a természet által megszabott kötelességét. Őket követte a sügér, a bodorka, a laposkeszeg és a kárász, melyek ívása jelenleg is zajlik. A megszokottnál korábban beindult a dévér, valamint az utóbbi két-három napban a ponty és a küsz ívása is. Tisza-tó szerte csobog-locsog a nádas és a parti gyökérzet környéke. Ilyenkor a vízen is csak „lábujjhegyen” szabad járnunk, le ne verjék a hullámok a lerakott ikrát.

Örömteli, hogy az intenzív melegedés miatt az idén több faj is a szokásosnál hamarabb kezdte meg szaporodást. Az viszont már nem, hogy a nagy szárazság következtében lecsökkent a Tisza vízhozama, ezért a KÖTIVIZIG még be sem tudta fejezni a tározó feltöltését. Az alacsonyabb vízszint miatt pedig az ívó halaknak sajnos kevesebb alkalmas aljzat áll rendelkezésére. Jó hír viszont, hogy folyamatosan emelkedik a víz, így a lerakott ikra nem kerül szárazra, a sekély, gyorsan melegedő vizekben pedig egyre nő az ivadékok számára nélkülözhetetlen táplálékszervezetek mennyisége. Eddig tehát reményteli a tavasz.