Hírek

2021. március 2.
Véget ért a kárókatonák téli gyérítése a Tisza-tavon

2021.03.02. | Horgász Hírek

Véget ért a kárókatonák téli gyérítése a Tisza-tavon

Az elmúlt héten még próbálkoztunk a kárókatona gyérítésével, ám a munka hatékonysága nagymértékben csökkent a korábbi időszakhoz képest. Ez azért alakult így, mert az itt telelő, északról vonuló csapatok visszaindultak eredeti élőhelyükre, így a Tisza-tavon táplálkozó egyedek száma nagymértékben lecsökkent.

Nehézséget okozott a kárókatonák fokozott óvatossága is. A rendkívül intelligens madarak megtanulták, hogy mely csónakoktól kell tartaniuk sőt, már az állományszabályozás elején bizonyossá vált, hogy emlékeznek a tavalyi eseményekre is. Kitűnő látásuknak köszönhetően már 4-500 méteres távolságból felismerték a vadászokat, és azonnal menekülőre fogták. Így kijelenthető, hogy az idei gyérítés fokozott riasztó hatással volt a kárókatonákra. Ezzel együtt megtettük, amit lehetett, és 19 egyedet ejtettünk el az elmúlt héten.

Az állományszabályozás teljes időtartama alatt – januárban és februárban – összesen 305 kárókatonával csökkentettük az itt telelő állományt. A gyérítés legeredményesebb hetei egyértelműen azok időszakok voltak, amikor a tározótér jégborítása arra kényszerítette a halrabló madarakat, hogy kisebb területen, a Tiszán koncentrálódjanak.

Összegezve, a tevékenység sikeresnek tekinthető, ebben nagy szerepe volt a térségben gazdálkodó vadásztársaságoknak, melyeknek ezúton köszönjük meg a segítséget.