Hírek

2021. június 28.
Tiszakürt-Tiszainoka térségében megkezdődötött a Tiszavirágzás!

2021.06.28. | Horgász Hírek

Tiszakürt-Tiszainoka térségében megkezdődötött a Tiszavirágzás!

Tálas László a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kollégájának beszámolója alapján a becsült repülő egyedszám a Tisza korábbról ismert szépen virágzó helyein megfigyelése során elérte az 1000-es nagyságrendet!

A tegnapi időváltozás úgy látszik némi hatást gyakorolt a kérészek életére, mert ma már sokkal többet mutattak magukból. A tegnapi pötyögés számomra nem volt igazán meggyőző. Viszont ma át kellett váltani a számlálási metódust, a darabos számlálásról az egy látótérben látható egyed becslésére.

Szokás szerint, fél hatos vízre érkezés, hat órakor indulás. Északi körön a kikötő felett a bal parton pár hím szállingózott, időnként néhány nőstényt is lehetett látni. A hód bedöntötte fáknál van a fordulóm (2 fkm), felfelé nem szoktam sietni kb. 20-25 perc. Félhét felé amikor lefelé csorogtunk látható és érezhető számbeli fejlődés volt alakulóban. A déli oldal, korábbról ismert szépen virágzó helyein, intenzív hím szubimágó kirepülés. A folyó közepén pár nőstény kompenzációs repülésbe kezdett. Hét óra, negyed nyolc tájékán a folyóközépen erősödött a kompenzációs repülés és a part közelben a hímek száma is szépem megemelkedett. A napi rajzáscsúcson a becsült repülő egyedszám elérte az 1000-es nagyságrendet.

Az idei rajzásról elmondható, hogy amúgy is késett időben, de a napi megjelenésük is késik, hat óra tájékán indul be.
Ezekből a jelekből, amit ma láttam már biztonsággal elmondható, hogy akit meghívunk a túránkra, hacsak a természet durva tréfát nem űz velünk, annak a tiszavirágzás élményében lehet része.

forrás: HNPI