Hírek

2022. május 18.
Tisza-tavi haltelepítések 2022-ben

2022.05.18. | Horgász Hírek

Tisza-tavi haltelepítések 2022-ben

Április elején elkezdődtek a Tisza-tavi haltelepítések. Azóta már számos halasításon vagyunk túl, ezeket szedtük most csokorba.

Egynyaras ponty

A tavaszi halasítások sora az egynyaras ponttyal indult. A korosztály nagy egyedszámban szerezhető be, gyorsan növekedik a tó természetes táplálékán, tehát hatékonyan tudja növelni a Tisza-tó pontyállományát. Eddig összesen 18325 kg egynyaras példánnyal gazdagodott a Tisza-tó. A halasítások a Tisza-tó minden medencéjét érintették, figyeltünk arra, hogy a telepített pontyok a Tisza-tó minden nagyobb vízterületére eljutva elfoglalhassák új élőhelyüket.

A nyár folyamán még további egynyaras pontytelepítések várhatók.

Compó

A compó számára kiváló élőhely a Tisza-tó, a hínárnövényzet terjedése kedvező a számára. Idén összesen 400 kg kis compóval gazdagodott a Tisza-tó. A kishalakat olyan élőhelyen engedtük szabadon, amely minden igényüknek megfelel, pl. a Borzanaton, az Óhalászi-Holt-Tiszán, a Csapói-Holt-Tiszán és a Rókáson.

Előnevelt csukaivadék

Az egynyaras pontyot és compót követően érkezett az előnevelt csukaivadék. Április végén és május első napjaiban, öt szállítási nap alatt sikerült összesen 300 000 db kis csukát leszállítani, melyeket a csuka sajátos igényeihez, az időjárási és vízjárási körülményekhez igazodva, nagy területen helyeztük ki.

Két- és háromnyaras ponty

A tervezett 100 mázsa kétnyaras ponty Poroszló, Sarud, Tiszaörvény és Abádszalók térségében került a Tisza-tóba.

A háromnyaras ponty telepítése még hátra van, de ennek a pontos menetéről is tájékoztatást adunk, ha elérkezik az ideje.