Meggyes Csárdamúzeum, Tiszafüred

Leírás

A Meggyes csárda a Tiszafüred és Kócs határát jelölő hasonnevű halom tövében épült a XVII. sz. utolsó évtizedeiben. A jelenlegi épületet a korábbi leégése után Tiszafüred város tanácsa építtette 1760-1770 között. 1902-ben kétezer koronáért Czinege János kondás számadó vásárolta meg, a későbbi híres gulyásszámadó, „Gróf Czinege” édesapja.

Az egykori sóút mentén létesült, de múlt század elején kijelölt új nyomvonal miatt mára a közúttól  távolabb eső, pusztai környezetben található csárda kiállítása a korabeli bútorokkal, tárgyakkal berendezett tisztaszobát, füstös konyhát, az ivót és a csárdás szobáját mutatja be.

A Meggyes csárda a füredi, ohati és az egyeki csendőrjárőrök éjszakai találkozóhelye volt, mégis kötődik hozzá betyártörténet is. A csárda működési engedélyét 1952-ben bevonták, és hamarosan a Hortobágyi Állami Gazdaság raktára lett. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alapítása után egyik legfontosabb feladatának tekintette a Meggyes csárda megmentését: 1975-ben felújította és múzeummá alakította. A csárdamúzeum három helyiségének kialakítása és a belső berendezése a Meggyes csárda századfordulós életét és hangulatát idézi vissza.

Látogatható:

Legalább előző napi bejelentkezéssel: március-október között. Július-augusztusban programnaptárunkban hirdetett szakvezetett túrákon is megtekinthető.

Kapcsolat

Cím: Tiszafüred, külterület 33-as főút 60. kmkő leágazásánál, 5350
Telefon: +36/52/589/321
e-mail: info@hnp.hu

Média

Meggyes Csárdamúzeum, Tiszafüred
meggyes-csrdamzeum2meggyes-csrdamzeum3meggyes-csrdamzeum1

Meggyes Csárdamúzeum, Tiszafüred

Kapcsolódó szolgáltatások