Tiszaszőlős Község Önkormányzata

Leírás

Tiszaszőlős, a Tisza bal partján, Jász-Nagykun-Szolnok megye észak-keleti részén, a történelmi Nagykunság és az egykori Heves megye határán fekszik. A legközelebbi várostól Tiszafüredtől, 8 km-re fekszik. A megyeszékhely – Szolnok- 78,4 km távolságra található.

A Tisza közelsége adja fő vonzerejét, horgászparadicsom, valamint gazdag növény és állatvilága várja az idelátogatókat. Itt található a Közép-Tisza egyetlen olyan holtága, mely megközelítően eredeti állapotában maradt fenn. A Cserőközi holtág, a tavasz kezdetétől a tél beálltáig látogatható. A hajdani meder területét nemesnyár-erdő borítja.

A falu területén talált régészeti leletek alapján megállapították, hogy már az őskorban is éltek itt emberek. Ezt a tényt támasztja alá a híres rézkori lelet, melyet 1839-ben a Nagyaszó melletti partoldal leomlásakor, valamint az azt követő árvíz idején került felszínre. Ez a „Tiszaszőlősi kincs” néven vált ismertté. Ebből a leletből egy aranyvért Bécsben található, mely minden bizonnyal egy rézkori fejedelemé volt.

A falu lakóterületének belső, történelmi magja magában hordozza a múlt építészeti sajátosságait. A központnak tekinthető református temploma, melyet Mária Terézia uralkodása alatt építettek a türelmi rendelet meghozása után. A templom köré telepedett le az egykori piac és kiskereskedelmi egységek sora, az ellátást szolgáló épületek (jelenleg is megfigyelhető ennek a rendeződésnek a váza).

Kapcsolat

Cím: 5244, Tiszaszőlős, Fő út 21.
Telefon: +36/59/511-408
e-mail: hivatal@tiszaszolos.hu

http://tiszaszolos.hu

Média

Kapcsolódó szolgáltatások