Idén sem marad el a hínárkaszálás

Korábbi cikkünkben részleteztük, hogy a közelmúltban levonult tiszai árhullám rendkívül pozitív hatással volt a Tisza-tavi halak szaporodására.

Az áradás azonban nem csak előnyt jelentett a tározóra nézve, hanem bizonyos esetben hátrányt is.

A tározótér megemelkedett vízszintjének hatására ugyanis a növekvő sulyomnak több időre volt szüksége ahhoz, hogy elérje a vízfelszínt, és ezzel együtt azt az állapotot, amikor el kell kezdeni a kaszálást. Ezért a korábbi évekhez képest csak két héttel később tudtunk nekilátni a munkának. További probléma, hogy a sulyom szára a magasabb vízszinthez alkalmazkodott, így most nagyjából 30 cm-rel hosszabb a kelleténél. A nehézségek ellenére a munka a Tiszavalki-, és Poroszlói-medencékben elkezdődött és munkatársaink mindent megtesznek azért, hogy idén is elérjük a 800 hektáros lekaszált mennyiséget.

A munka velejárója, hogy – a legnagyobb igyekezet ellenére – a kaszálások térségében levágott növényi részeket sodor a szél és a vízáramlás. Kérjük a vízen közlekedőket, hogy türelemmel fogadják ezt a kellemetlenséget, hiszen mindez a halakért és értük történik.

Kiegészítés a lejáró tilalmi időszakokhozPecanap Tiszabábolnán