14 év alatti gyerekek figyelmébe

Amit feltétlenül tudnod kell, ha horgászni szeretnél.

Magyarországon horgászni csak horgászengedély birtokában szabad. Ha horgászni szeretnél, neked is szükséged lesz állami horgászjegyre, fogási naplóra és területi jegyre. Ezeket célszerű már előre beszerezni, mert sajnos az adminisztráció sok esetben kissé hosszadalmas lehet.

Fontos, hogy tudd, a horgászat a szabadban eltöltött időről, a természet szeretetéről szól. Próbálj a körülötted lévő varázslatos világ részévé válni, vedd észre az apró csodákat! Óvd a környezeted, soha ne szemetelj!

A halak a társaid ebben a nagyszerű játékban, mindig bánj velük a lehető legkíméletesebben! Nem baj, hogyha a szabályok engedte mennyiséget hazaviszed és megeszitek, de amíg el nem veszed az életüket, tartsd őket karikás
haltartóban (és ne vödörben), melyet árnyékos helyre tégy, vagy engedd mélyebbre. Amit viszont nem akarsz elvinni, azt horogszabadítás után azonnal és kíméletesen engedd szabadon. Meg fogod látni, milyen jó érzés visszaadni az életüket.

Horgászversennyel indult a Tiszavirág-ünnep

A halállományt és élőhelyüket szabályok védik, nehogy a horgászok túl nagy kárt okozzanak bennük. Fontos, hogy te is megismerd, és a horgászat során betartsd ezeket a szabályokat, különben büntetésre számíthatsz. Nézzük hát a legfontosabbakat!

Csak felnőtt felügyeletében horgászhatsz, egyedül soha. Mielőtt megkezdenéd a horgászatot, a fogási naplóban lévő naptárban meg kell jelölnöd a horgászat napját. Egyszerre csak egy horgászbotot használhatsz, melyet legfeljebb egy horoggal szerelhetsz föl, valamint 1 négyzetméternél nem nagyobb emelőhálóval foghatsz csalihalat.

Vannak halfajok, melyeket tilalmi időszakok, méret- és mennyiségi korlátozások védenek. Ezekről a fogási naplódból és a területi jegyről tájékozódhatsz. Ezt vedd nagyon komolyan!

Legyen nálad mérőszalag, hogy meg tudd mérni a halat. A hal hosszát mindig az oldalán, az orrcsúcsától a farokúszó tövéig, és soha nem a farka végéig mérjük. Minden halat, amit a vízpartról haza akarsz vinni – és ezt a szabályok is megengedik -, a fogási naplóba be kell írnod. A darabszám- korlátozással védett fajokat a fogást követően azonnal, de a többit is még a vízpart elhagyása előtt.

Ha olyan halat fogsz, amit nem ismersz föl, azt mindig inkább engedd vissza.

Ha ezekre odafigyelsz, akkor jól fogod magad érezni a vízparton. Ahogy pedig egyre jobban megismered a vizet és élővilágát, úgy leszel egyre eredményesebb horgász. A Tisza-tó tökéletes hely ahhoz, hogy a horgászat által életre szóló élményekkel gazdagodj.

Tisza-tavi Decathlon - napok a Sporthorgász Kft. közreműködésével