A Halas Szigetről

Ebben az évben július 12-13-14-én rendhagyó módon rendezkedett be társaságunk a Morotva kerékpáros pihenőparkban, melynek neve ezúttal Halas Sziget lett.

Pénteken már megérkeztek a gasztronómiai szolgáltatók, így a késő délutáni kellemes vízparti sétát megízesítette az Aranyponty Halászcsárda, vidámabbá tette a Nopara GyógySERtár, a Szicsek pálinka és a Budányi pincészet.

SZOMBAT

A szombati napon korán reggel több mint 40 főzőcsapat vette birtokba a Halas szigetet, rotyogott a halászlé és készült a sült hal. Amíg a főzőcsapatok versengtek a legkiválóbb halászlé és egyéb halétel kategóriákban, az érdeklődők kézműves-foglalkozásokon és vásáron tölthették idejüket.

A főzés végeztével egy szakértő zsűri segítségével – amelynek elnöke Lévai Ferenc, az Aranyponty Halászati Zrt. vezérigaztója, tagjai pedig Fesztóry Sándor, a MOHOSZ alelnöke és Zsigmond Richárd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója volt – megkezdődött az ételek bírálata. Ezt követően a verseny legizgalmasabb pillanata következett, az eredményhirdetés. Íme a IV. Tiszai Halételek fesztiváljának legjobbjai:

Tiszai halászlé kategóriában

I. Tiszafüredi Elit Horgászegyesület
II. Jászkeszegek
III. Debrecen-Bánki REFIsch

Egyéb halétel kategóriában

I. Tiszafüredi Elit Horgászegyesület
II. Tiszanána-Dinnyéshát
III. Sárrét Gyöngye

Különdíjas kategóriában

I. Sanitas EFI
II. Tiszanána-Dinnyéshát
III. Vidróczki

Az eredményhirdetést követően a délután folyamán nagy érdeklődés kísérte a látványhalászatot, ahol egy hatalmas halászháló segítségével sikerült kiemelni jó néhány halfajt. Ezeket Lévai Ferenc és dr. Harka Ákos – a Magyar Haltani Társaság elnöke – ismertette az érdeklődő közönséggel.

Ezt követően kicsik és nagyok a Galagonya bábszínház előadását tekinthették meg, melyre szintén sokan voltak kíváncsiak.
Igaz, hogy az időjárás ezen a napon legalább háromszor megpróbálta elmosni a rendezvényt, azonban ez sem szegte kedvét a Halas Szigetre látogató vendégeknek. A kellemes nyárestében a Pipás zenekar muzsikája mellett nyílt lehetőség egy jó hangulatú vacsorára, páratlan környezetben.

VASÁRNAP

A Halas szigeten a vasárnap is izgalmakkal kezdődött. A kora reggeli órákban már közel 50 gyermek sorakozott a parton katonás rendben és készítette elő a szerelékeket, csalikat és etetőanyagokat.

A horgászversenyen két kategóriában nevezhettek a gyerekek, spiccbottal és orsós horgászkészséggel mérethették meg tudásukat és szerencséjüket. Ideális horgászidő várta a kis versenyzőket és szüleiket, a regisztrációt és a reggelit követően hosszú kürtszó jelezte Tiszafürednek, hogy a gyermekek horgászversenye kezdetét vette.
Még a délelőtt folyamán sor került a mérlegelésre, majd az eredményhirdetésre is, ahol:

Spiccbotos kategóriában

I. Mucza Szabolcs,
II. Garabecz-Berta Hunor,
III. Elek Bence,

Orsós botos kategóriában

I. Virágh Lili Fruzsina,
II. Ágotai Milán,
III. Jeczó Laurent Gábor.

A verseny és a mérlegelés izgalmait egy finom ebéd elfogyasztása közben pihenhették és elemezhették ki kicsik és nagyok egyaránt.
Ezen a napon sem volt kegyesebb az időjárás, azonban még így is nagy népszerűség övezte a népi játszóteret, lehetőség nyílt arc- és hennafestésre, valamint különböző kézművesprogramokon való részvételre.

forrás: I love Tisza-tó

 

Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki jelenlétével, segítségével hozzájárult a rendezvény eredményes lebonyolításához!

kiemelt kép: I Love Tisza-tó

14 év alatti gyerekek figyelmébeHaltelepítés beharangozó