Gyermek – horgásztáborok a Tisza-tavon

Ma, 2019-ben a számítógép korát éljük. Mindennapjainkat elkerülhetetlenül áthatja a digitális technika.

Az életritmusunk nagyon felgyorsult, és ez bizony rengeteg stresszhatással jár. Bár talán mi felnőttek nehezen vesszük észre, de ez az intenzív életstílus gyermekeink mindennapjait is jellemzi. Ez mind fizikailag, mind szellemileg nagyon megterheli őket. Így egyre inkább a szülők felelőssége, hogy felállítsák gyermekeiket a számítógép elől, kivigyék őket a szabadba és olyan egészséges kikapcsolódással, hobbikkal ismertessék meg, ami segít nekik kiszakadni a mindennapi feszültségből.

A Tisza-tó és kézenfekvően a horgászat ragyogó lehetőség erre. Gyönyörű környezetben történő kulturált időtöltés. Szabad levegő, testmozgás, kaland, izgalom. Manapság ritka kombináció. De mit tehet az a szülő, aki nem horgászik, nincs ilyen irányú tapasztalata, vagy csak nem tud kellő időt szakítani rá, de mégis szeretné, ha gyermeke közelebb kerülhetne ehhez a sporthoz?

Így nyáron a legjobb lehetőséget erre a horgásztáborok kínálják. A Tisza-tó számos pontján, szinte a teljes nyári szünidő alatt sok fiatal gyakorolja a horgászatot ezekben a táborokban. Társaságunk, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. elkötelezett híve a horgászat gyermekek körében történő népszerűsítésének. Ezért gondoltuk, hogy érdemes bemutatnunk néhány olyan lehetőséget, ahol a szervezők magas színvonalon biztosítják a résztvevők felügyeletét, szórakozását és oktatását is.

Pont ezekben a napokban zajlik a Tisza-tavi Horgászegyesületek Szövetsége által szervezett horgásztábor idei második turnusa. Itt a szövetség ügyvezető elnöke, Elek Gyula profi horgász a táborvezető, akinek a keze alatt 10, tíz és tizenöt év közötti lány és fiú tanulja a halfogás trükkjeit.

A táborvezetők segítenek minden szükséges engedély beszerzésében, valamint a horgászathoz szükséges összes felszerelést, horgászbotokat, orsókat és aprócikkeket is biztosítják részükre. A résztvevők megtanulják felismerni a különféle halfajokat és hogy hogyan kell velük helyesen, kíméletesen bánni. A programok között szerepel, hogy igény szerin a kis horgászoknak segítenek megtisztítani néhány halat a saját zsákmányukból, melyet azután a konyhán megsütnek számukra, hogy elfogyaszthassák.

A horgászat gyakorlati oktatása mellett a táborlakók megismerkednek a különböző szerelékek elkészítésének módjával is, a horgászbottal történő célbadobással, továbbá elméleti oktatásban is részesülnek a halakkal, és a horgászat szabályaival kapcsolatosan. A tábor során mind a négy említett dologból lebonyolítanak egy kis játékos versenyt is.

A résztvevők a Kisköre Strand apartmanházaiban vannak elszállásolva. Itt biztosítják számukra a napi háromszori étkezést, a strandolási lehetőséget, és szabadon használhatják a sportpályákat is. Néhány alkalommal szervezetten elhagyják a strand területét, hogy megtekintsék a közelben a kiskörei vízlépcsőt, valamint Európa legnagyobb hallépcsőjét, vagy éppen csónaktúrára mennek a Tisza-tó belsőbb területeire.

Ottjártunkkor – egy korai reggelen – 5 korán kelő gyerkőc „kergette” a halakat a táborvezető felügyelete alatt. A többiek még pihentek az apartmanokban. Itt senkire nem erőltetik rá a horgászatot, mondták el a gyerekek.

A haltartóban pihent már pár szép kárász, és a kis horgászok büszkén mesélték, hogy néhány kisebb pontyot is fogtak már, melyek mindegyike visszanyerte a szabadságát.

Tudomásunk szerint az idei évben a TTHESZ szervezésében ez az utolsó turnus, de a programot a jövőben is folytatni kívánják. A táboraikkal kapcsolatban illetve a jelentkezésről minden szükséges információ megkapható a tiszahorgaszhesz@gmail.com e-mail címen.

Legközelebb a Sarudi Élményfalu gyermektáborait mutatjuk be.

Legyen Tiszafüred az év turisztikai települése!Haltelepítés beharangozó