Mi került az idén a Tisza-tóba?

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. korábban és az idén is nagy figyelmet fordított a haltelepítésre. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után ebben az évben is több körben érkeztek fiatal és idősebb korosztályú halak a tározóba.

A tározó feltöltésének megkezdését követően elsőként az egynyaras compók érkeztek meg, majd őket az előnevelt csukaivadék követte. A compók az Óhalászi-Holt-Tisza, a Borzanat és a Rókás nádas-gyékényes részeiben úsztak el, összesen 400 kg. A kis csukák nagy területen, a szélvédett nádszegélyek közvetlen közelében szinte egyesével kerültek a vízbe, ugyanis rájuk már ilyen fiatalon is jellemző a kannibalizmus. Négy fordulóban összesen 400 000 csukaivadék érkezett.

Mi került az idén a Tisza-tóba?Az egyedszám növelése és a Tisza-tó természetes haltáplálékkészletének a jobb kihasználása érdekében évről-évre több egynyaras pontyot telepítünk. Az egynyarasokat követte a kétnyaras korosztály, melyből mintegy 700 egyed haljellel lett ellátva, később a nyár folyamán pedig háromnyaras, úgynevezett piaci ponty került a Tisza-tó vizébe.

Mi került az idén a Tisza-tóba?

2019. 08. 15-én délután újabb és egyben az utolsó 4800 kg “horogérett” ponty is megérkezett a Tisza-tóba. Ezt a mennyiséget, Sarud, Újlőrincfalva, Poroszló, Tiszafüred és Abádszalók között osztottuk el. A halak az átvételt követően oxigénnel bőségesen ellátott halszállító kádakba kerültek és így keltek útra. Minden helyszínen és minden esetben kiváló fizikai állapotban, sérülésmentesen “csúszdáztak” le a tározó vizébe.

Mi került az idén a Tisza-tóba?

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a 2019. évi haltelepítéseinket:

Halfaj Korosztály Egyedszám
db.
Tömeg
kg
Pontyegynyaras285 00020 000
Pontykétnyaras30 00015 000
Pontyháromnyaras7 50015 000
Compóegynyaras133 000400
Csukaelőnevelt ivadék400 000 -

Mi került az idén a Tisza-tóba?

Miután a háromnyaras pontyok utolsó egyedei is otthonra találtak a Tisza-tóban, erre az évre véget értek a telepítések. Jövőre társaságunk folytatja a korábban kijelölt haltelepítési koncepció végrehajtását, amely szerint még több egynyaras ponty várható. Jó kezekben a Tisza-tó.

Kevesebb halrablóHaldorádó Matula gyermek-horgásztáborok a sarudi kalandparton