Haldorádó Matula gyermek-horgásztáborok a sarudi kalandparton

A Tisza-tavi gyermek-horgásztáborokról szóló cikksorozatunk folytatásaként Sarudra látogattunk, ahol a Kalandpart megálmodójával és üzemeltetőjével, Kücsön Gyulával beszélgettünk.

Megtudtuk, hogy 2014-óta tartanak horgásztáborokat Sarudon. De a gyermekekkel való munka koránt sem itt kezdődött. Korábban, 2003-tól Budapesten, a Fővárosi Állatkertben, Állatkert Játszóház néven nyaranta nagyjából 2000 gyermek szórakozásáról és játékos neveléséről gondoskodtak. Így a Tisza-tóra érkezve is kézenfekvő volt a gondolat, hogy ebbe a csodás környezetbe el kell hozni a gyerekeket.

Az első évben 70 résztvevő pihent náluk, majd a következő évtől a Haldorádó belépett mögéjük, mint támogató. Innentől indul a Matula táborok időszámítása. Részletes programokat dolgoztak ki, és a programvezetők is az ő profi horgászcsapatuk tagjai. Ettől kezdve nagyjából 150-200 gyermek vesz részt nyaranta a programban.

Haldorádó Matula gyermek-horgásztáborok a sarudi kalandparton

Gyula elsődleges célként említi a természet és a gyermek kapcsolatának erősítését. Ehhez a digitális világ teljes kizárása elengedhetetlen. Az ideérkező gyerkőcöktől a telefonokat, tableteket és laptopokat elzárják, azt csak a szülőkkel történő tényleges kapcsolattartásra használhatják a tábor ideje alatt. Mindenki kap egy kerékpárt, ezzel közlekedhet az Élményfalu területén belül. Található itt kiépített strand, csónak és vitorláskikötő, és sokféle sportpálya is. A táborvezetőkön kívül a csoportok animátoraiként rekreáció szakos hallgatókat alkalmaznak, akik a horgászatok közötti aktív időtöltésről gondoskodnak. Ezen a téren a még magasabb színvonal elérése érdekében szorosabb kapcsolat kiépítésére törekszenek az egri főiskolával.
Az ideérkező gyerekek között van, aki még sosem fogott horgászbotot a kezében és olyan is, aki már versenyeken is megállja a helyét. Sokan vannak, akik elméletben már nagyon felkészültek – az internetről, újságokból vagy a tévéből csipegetik össze az ismereteket -, de kijutni a vízpartra, horgászni nagyon kevés a lehetőségük. Mivel a különböző gyakorlattal rendelkezőknek különbözőek az igényeik, éppen ezért találták ki a rendszert úgy, hogy három különböző tábor fut párhuzamosan.

Haldorádó Matula gyermek-horgásztáborok a sarudi kalandpartonA Haldorádó Matula Finomszerelékes Horgásztábor a kezdőknek biztosít lehetőséget, hogy megismerkedjenek a horgászattal. Itt az összes irányzat alapjának számító spiccbotos módszer legfontosabb részleteire helyezik a hangsúlyt. A gyerekek megtanulják a különféle szerelékek elkészítésének módját, majd a gyakorlatban alkalmazzák is ezeket. Már itt, rögtön a kezdetektől fogva elsajátítják, hogy a kifogott halakkal hogyan kell a lehető legkíméletesebben bánni, és hogy a megtartani nem kívánt zsákmány szabadságát visszaadni, bizony nemes cselekedet és a jövő záloga.
A táborvezető – Temesvári Gyula magyar bajnok – személye a garancia, hogy a tanultak a vízparton tényleg működő, a siker kulcsát képező fogásai ennek a szép sportnak.
„Olyan szemléletet igyekszünk átadni, hogy olyan horgászokká váljanak, akik tisztelik a halakat, kíméletesen bánnak velük, legyen szó akár konyhai feldolgozásukról, akár szabadságuk visszaadásáról.”

Haldorádó Matula gyermek-horgásztáborok a sarudi kalandpartonA Haldorádó Matula Pergető Horgásztábor táborvezetője Szalai Gábor László, pergető mesterhorgász. Gábor a már gyakorlattal rendelkező, az orsós botok kezelésében és a célbadobásban is jártas gyermekek számára segít betekintést nyerni a csónakos pergető horgászat szépségeibe. A táborban elsajátítják a pergetés alapismereteit, a műcsalikat, a kötéseket, a csalivezetést és az egyes halfajok megfogására alkalmas területek ismérveit. Mindig az időjáráshoz és a halak “kapókedvéhez” igazodva választanak magunknak célpontot, a csapatban bandázó sügérektől kezdve a látványosan fröcsögő balinokon át kisebb eséllyel a csukákon át még a süllőket is megpróbálják becserkészni. Néha-néha még egy harcsa becsapása is sikerülhet.
„A táborban azt a sporthorgász szemléletet szeretném átadni a gyerekeknek, ami kalanddá teszi a halak becserkészését, műcsalikkal történő kifogását, és visszaengedését.”

A Haldorádó Matula Nagyhalvadász Tábor szintén a már horgász alapismeretekkel rendelkező csemetéknek nyújt további fejlődési lehetőséget. A tapasztalt, rafinált, öreg halak kergetésében Gajdos Zoltán mesterhorgász, a Tisza-tó alapos ismerője segíti a kis horgászokat.
Ebben a táborban nagyhalakra horgásznak, mint a nagyok! Tanítványok és mester együtt ülnek a csónakban és lesik például a nagyobbnál nagyobb pontyokat. Nem ragaszkodnak csak a pontyhoz, ha szükséges megtanulják az alkalmazkodást, arra a halra horgásznak, aminek megfogására jó esély van.
„Ezt a tábort neked találtuk ki, ha képes vagy egy csónakban ülve órákig várni a kapást, ha nem ijedsz meg a csípő szúnyogoktól és melegtől. A jutalom viszont nem marad el: a nagyobbnál nagyobb halak kifogása!”
A Tisza-tó egy különleges víz. A sikeres horgászat feltétele, hogy együtt éljünk a vízzel, figyeljük változását, mozgását és az időjárást. A táborvezető mesterhorgászok önzetlenül adják át tudásukat, beavatják a gyerekeket a több évtized alatt megszerzett tapasztalataikba, a Tisza-tavi halak viselkedésének és táplálkozásának titkaiba. A táborok között nincs éles határvonal. Az ideérkező gyerekeket a tudásuk és az érdeklődésük alapján kezelik, és átjárást biztosítanak számukra a csoportok között. Az oktatások kiscsoportos foglalkozásokban történnek, a gyerekeknek egységes horgászfelszerelést biztosítanak. A résztvevők egész évre szóló állami horgászjegyet és a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. jóvoltából éves területi jegyet kapnak. Sportolási lehetőséget biztosítanak számukra és meglátogatják Európa legnagyobb édesvízi akváriumát a Tisza-tavi Ökocentrumban.

Haldorádó Matula gyermek-horgásztáborok a sarudi kalandparton

Kücsön Gyula elmondta, küldetésének érzi, hogy programjaikon keresztül minél több gyereknek megmutassák a Tisza-tavat. Szerinte a táborokra, az ilyen típusú oktatásokra egyre inkább szükség és igény van, így a programokat a jövőben is folytatni fogják.
A foglalkozásaikról minden információt megtalálnak az érdeklődők az elmenyfalu.hu weboldalon.

Mi került az idén a Tisza-tóba?Gyermekek a Tisza-tónál, a poroszlói Ezüstponty Horgászegyesület szervezésében