Hulladékmentesítés a Felső-Tiszán

“Befejeződött az 1,3 milliárd forint értékű, költségvetési forrásból finanszírozott felső-tiszai hulladékmentesítési projekt, a beruházást Áder János köztársasági elnök és Pintér Sándor belügyminiszter adta át kedden Vásárosnaményban.

Az átadási ünnepségen az államfő elmondta: elsőként a Tiszán vizsgázhat a nagyon sok magyar ötletből összerakott technológia, ami segít abban, hogy megtisztítsák a hulladéktól a folyót. Áder János kifejtette, a vízügyi szakemberek másfél év alatt tervezték meg a hulladékmentesítésben részt vevő gépláncot, valamint biztosították az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúrát.

fotó: MTI

A gépsor hatékonysága nem lesz százszázalékos, de ha nyolcvan százalékkal kisebb lesz a Tisza műanyagterhelése, akkor már jól jártunk, és ez az arány a következő évek működtetési tapasztalataival kiegészülve még jobb is lehet – mondta Áder János. Az államfő köszönetét fejezte ki a PET Kupa szervezőinek és résztvevőinek, valamint a vízügyi szakembereknek a munkájukért, és arra kérte őket, hogy továbbra is segítsék a Tiszát tisztán tartani.

fotó: MTI

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és négy másik tiszai igazgatóság, valamint az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) koordinációjával megvalósított programról Láng István, az OVF főigazgatója elmondta, a fejlesztés keretében három, éjjellátó képességgel és hulladékfelismerő szoftverrel felszerelt kamerát telepítettek a Tisza ukrajnai, egyet pedig a magyarországi szakaszán. A projektben a hulladék kiemelésére négy, úgynevezett vízkárelhárítási helyet alakítottak ki a Tiszán és a Szamoson, felújítottak több úszóművet, két uszályt és egy vontatóhajót, valamint vásároltak egy új hulladékbeszedő hajót is.
A technológiai géplánc kiegészítéseként három lánctalpas és egy gumikerekes kotrót, egy homlokrakodót, tíz darab hulladékszállító konténert, valamint a szemét szállításához és feldolgozásához szükséges egyéb gépeket is beszerzett az OVF.

Az új védelmi képességgel élve a vízügyi ágazat mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a Tisza völgyét megóvja a Felső-Tiszán érkező kommunális és egyéb hulladéktól – jegyezte meg Láng István. A főigazgató hozzátette, a fejlesztés arra is lehetőséget ad, hogy az egyéb vízügyi feladatok ellátását, például a jégvédekezést és a folyamszabályozást segítse.”

Bízunk benne, hogy a Felső-Tiszán átadott beruházás hatékonysága a Tisza lejjebb eső szakaszain, így a Tisza-tó területén is érezhető lesz.

 

forrás: hirado.hu

Karbantartott horgászhelyek