Hírek

2022. június 8.
Májusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

2022.06.08. | Horgász Hírek

Májusi ivadékhelyzet a Tisza-tavon

Elérkezett az idei első halivadék-vizsgálat ideje. A korábbi évek adataival való összehasonlíthatóság miatt a helyszín továbbra is a Tiszafüredi-Holt-Tisza parti régiója volt.

A fogott halak legnagyobb hányada tavalyi küsz és bodorka volt, a két fajból több mint 300 egyedet fogtunk. Jelentősebb mennyiségben szintén tavalyi keszegféléket találtuk. Remélhetőleg a következő mintavétel során már mérhető és biztonsággal határozható ivadékot is lesz módunk szemügyre venni.

Rendkívül elégedettek voltunk a megfogott ragadozóivadékokkal, mind faji, mind méretbeli vonatkozásban. Az ivadékfogó hálónkba 6 csukaivadék került, melyek között jelentős méretbeli különbségek voltak. A legkisebb 59, a legnagyobb 102 mm hosszúságú volt, átlagosan 72,8 mm volt a hosszuk. Ez 6 mm-rel kisebb, mint a tízéves átlag, de nem rossz.

A csukaivadék előfordulása azért jelentős ezen a víztéren, mert telepítés itt nem történt, tehát a környék természetes csukaszaporulatát láthattuk. Ez bizonyítja, hogy a Tisza-tó csukaállománya még mindig önfenntartó. A sügérivadék is megjelent, az átlagos hosszúságuk 22,6 mm volt, ami mindössze egytized milliméterrel marad el a tízéves átlagtól.

Süllőivadékok is a hálónkba kerültek. Átlagos hosszuk 26 mm, ez pedig 2 mm-rel meghaladja az utóbbi tíz év során mért középértéket. A balin hasonlóan jól növekedett, átlagos hossza 23 mm, ez 1 mm-rel haladja meg a tízéves átlagot.

A ragadozók ívása láthatóan eredményes volt és egyelőre úgy tűnik, hogy a fejlődésük is jó ütemben zajlik. A sügérfélék növekedéséhez minden bizonnyal hozzájárul az a nagyszámú tarkagéb-ivadék, melyek ugyanonnan kerültek elő. A csukák táplálkozásában az a rengeteg keszegivadék játszhat nagy szerepet, melyek egyszerűen átúsznak a hálónk 6 mm-es szemei között.

Érdekesség, hogy a homokos aljzatot és áramló, frissebb vizet kedvelő szilvaorrú keszeg két tavalyi egyede is előkerült, ugyanis ezzel a fajjal tavaly találkoztunk először a Tisza-tóban.