Behúzós horgászrend

Behúzós (behordós) horgászat szabályai a Tisza-tavon

A Tisza-tavi behúzós éves területi jegyet vagy behúzós heti területi jegyet váltott horgász köteles betartani a mindenkori Tisza-tavi Horgászrend rendelkezéseit, továbbá annak 14. pontja értelmében a továbbiakban részletezett szabályozást. E szabályzat megsértése a Tisza-tavi Horgászrend megsértésének minősül és a területi jegy bevonását vonja maga után. A behúzós területi jegy birtokosa tudomásul veszi, hogy a Tisza-tó teljes területe hajózási terület is egyben.

Általános rendelkezések

1.1. A behúzós (behordós) horgászat csak behúzós éves területi horgászjegy vagy behúzós heti területi jegy birtokában engedélyezett.

1.2. Behúzásnak, behordásnak minősül az a horgászmódszer, melynek során a végszerelék elhelyezése dobás mellőzésével, csónak használatával történik, majd a végszerelék elhelyezését követően a horgász attól eltávolodva, a parton vagy vízi létesítményen vár kapásra.

1.3. A behúzós (behordós) horgászat célja a nagytestű halak megfogása, lemérése, lefényképezése, majd kíméletes visszabocsátása.

1.4. A fenti elv alapján a behúzós horgászjeggyel rendelkező horgász köteles minden megfogott hal esetében betartani a kíméletes bánásmód szabályait (ld. 3. pont).

1.5. Minden esetben, a behúzós horgásznak bejelentkezési kötelezettsége van, a horgászat csak ezután kezdhető meg. A bejelentkezést a www.pontyfoglalo.hu oldalon kell megtenni. A bejelentkezés során keletkező problémák esetén munkaidőben a 06 59 352 273-as telefonszámon, munkaidőn kívül a 06 70 316 1979-es számon kérhetnek segítséget.

1.6. Behúzós horgászatra területileg kétféle módon van lehetőség:

1.6.1. Csak a kijelölt behúzós helyeken van lehetőség előre foglalásra. Ezek a helyek megtekinthetőek a www.sporthorgasz.eu honlapon.Ezeket a helyeket bárki használhatja, de ha oda – érvényes behúzós jeggyel és foglalással rendelkező – horgász érkezik, részére a helyet a más jeggyel rendelkező horgász köteles átadni.

1.6.2. A Tisza-tó teljes területén, partról, vagy vízi járműről is folytatható behúzós horgászat, azonban ezek a helyek kizárólag érkezési sorrendben foglalhatóak el. Ebben az esetben a bejelentkezésnek tartalmaznia kell a vízi jármű rögzített helyének pontos GPS koordinátáit és a tartózkodás tervezett időtartamát.

1.7. Egy személy, ugyanazon időszakra csak egy horgászhelyet foglalhat, illetve adott időpontban egyszerre maximum kettő jövőbe mutató foglalása lehet.

1.8. Behúzós horgász és nem behúzós horgász egyszerre, egy horgászállásban nem horgászhat.

1.9. Adott foglalás időtartama, megszakítás nélkül, maximum 14 naptári nap lehet.
A horgászat megkezdése előtt azonban be kell jelentkezni, és ezt a bejelentkezést hetente el kell végezni.

1.10. Bejelentkezett helyfoglalással, behúzós (heti vagy éves) horgászjeggyel horgászó a helyfoglalás időtartama alatt napi 1 darab, hétnaponta összesen 3 darab, 5 kilogramm alatti őshonos, darabszám-korlátozással védett halat tarthat meg saját fogyasztás céljából.

1.11. Behúzós horgászhelyen helyfoglalással, behúzós (heti vagy éves) horgászjeggyel horgászó akkor sem tarthat meg 5 kilogramm feletti őshonos halat, ha normál területi jeggyel is rendelkezik.

A behúzós horgászat szabályai

2.1. Élőhallal történő csalizás esetén maximum 2 horogból álló horogkombináció engedélyezett. Békés hal horgászata esetén szerelékenként (botonként) egy darab, egy ágú horog használható és a hajszálelőkés csali-felkínálás kötelező irányelv.

2.2. Békés hal horgászata esetén fonott zsinór főzsinórként nem, kizárólag horogelőkeként használható. Leadcore (ólombetétes kagylóálló zsinór) maximum 1 méteres hosszúságban használható.

2.4. A parti horgászhelyeken a felszerelések a partvonalra merőlegesen vethetők be. Oldalra eltérni csak a kijelölt horgászhely által határolt területen belül, a többi horgász zavarása nélkül lehet.

2.5. A vízi járműről végzett horgászat esetén a felszerelések oldalirányba is bevethetőek a többi horgász zavarása nélkül. Ebben az esetben azonban a két bója közötti távolság nem lehet több 50 méternél.

2.6. Horgászonként 2 db H bója vagy dőlőbója használható, amelyet napnyugtától napkeltéig ki kell világítani. A horgászat befejeztével a bójákat el kell távolítani a vízből.

2.7. A behúzós horgászhely és a hozzá tartozó bója közötti területen más horgász csak a behúzós horgász beleegyezésével tartózkodhat.

2.8. A felszerelés vízbejuttatása partról történő bedobással, vagy csónakkal, behordással történhet. Etetőhajó használata tilos.

2.9. Behúzós horgászat esetén őrzött, felügyelt felszerelésnek minősül – amennyiben a horgász olyan kapásjelző rendszerrel rendelkezik, amely hang és fényjelzéssel jelzi a kapást– a következő esetekben is:

– A horgász a felszerelésének 50 méteres körzetében tartózkodik a kijelölt horgászhelyen.

– A horgász a vízen tartózkodik a hal fárasztása, visszaengedése, a horgászhely etetése vagy a felszerelés elhelyezése céljából.

A kíméletes bánásmód szabályai

3.1. 5 kilogramm feletti őshonos halat elvinni, betárolni TILOS! A betárolás tiltása az éjszakai időszakra is vonatkozik.

3.2. A halakkal való kíméletes bánásmód elvén a megfogott halat fényképezés és mérés után azonnal, kíméletesen vissza kell engedni a vízbe!

3.3. A hal a parton csak a fotózás ideje alatt lehet,folyamatos locsolás mellett!
A halak fényképezése kizárólag guggoló vagy térdelő magasságban,halmatrac (harcsa esetén ponyva) felett lehetséges,álló testhelyzetben történő, valamint lógatott hal fotózása tilos!

3.4. A kíméletes horgászmódszer gyakorlásának érdekében az alábbi eszközök megléte és használata kötelező:

– Csónak. (Hal fárasztása kötelezően a csónakkal fölé állva kell, hogy történjen, tilos a halat húzni a parthoz.) A csónak kötelező felszerelése – a jogszabályban előírt kötelező tartozékokon túl – egy halmatrac, vagy harcsázásnál egy nagyméretű ponyva, amelyet a horgász a hal partra hozásához használ.

– Jó minőségű, vastagon párnázott, vízhatlan anyagból készült nagyméretű halmatrac. (A halak elhelyezésére megnedvesített halmatrac, harcsánál nedves ponyva használata kötelező)

Békés hal horgászata esetén sűrű szövésű, min. 90×90 cm-es merítőháló.

– A csónakos forgalom zavartalan fenntartása érdekében zsinórsüllyesztő használata
ajánlott.

– Szájfertőtlenítő.

3.5. Vágóhorog használata szigorúan tilos!

3.6. A megfogott halak megjelölése, csonkítása TILOS!

(A megfogott halat kizárólag a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. arra illetékes szakembere jelölheti meg a szokásos haljelölési módszerrel annak érdekében, hogy későbbi megfogás esetén információt kaphassunk a hal vándorlásáról és növekedéséről.)

3.6. A megfogott halakról készült fényképek megjelenítésére mód van a www.sporthorgasz.euhonlapon. Kérjük a horgásztársakat, hogy a 10 kg-ot meghaladó testtömegű halakról készített felvételeiket lehetőség szerint küldjék meg az info@sporthorgasz.eu e-mail címre, a feltöltésről gondoskodunk.

 

A behúzós horgászrendben nem szabályozott kérdésekben a mindenkori Tisza-tavi horgászrend rendelkezik, az abban foglalt szabályok betartása kötelező.