Műlegyező horgászrend

Általános műlegyező horgászati előírások a Tisza-tavon

Általános rendelkezések

  1. A műlegyezők egy napra érvényes, területi horgászjegye kizárólag felnőtt állami horgászjegy birtokában váltható.
  2. A műlegyező területi horgászjeggyel kizárólag műlegyező felszereléssel engedélyezett a horgászat. A műlegyező felszerelés legyezőbotból, legyezőorsóból, legyezőzsinórból, a legyezőzsinór végére kötött, maximum 5 méter hosszú monofil előkéből és műlégyből áll. A monofil előke és a legyezőzsinór közé szükség esetén merülő előke, a monofil előke végére pedig harapásbiztos, ugyancsak monofil, kevlár, vagy drótelőke csatlakoztatható, amennyiben az előke teljes hossza nem haladja meg az öt métert.
  3. Műlegyező területi horgászjeggyel partról és csónakból egyaránt lehet horgászni. A horgászathoz maximum 1 műlegyező bot és egyidejűleg 2 db horog használható. Ez lehet 1 db tandemlégy, amelyben 2 horog van bekötve, vagy 2 db légy, amelyek egyes horogra vannak kötve. Horgászni csak szakáll nélküli, vagy teljesen lenyomott szakállú horoggal lehet. Műlégyként súlyozott, vagy jig horogra kötött legyek is használhatók. A horgásznak kötelező rendelkeznie horogszabadítóval és ajánlott egy lehetőleg csomómentes hálóból készült merítőszák használata.
  4. A műlegyező területi horgászjegy kizárólag a „megfogni és visszaengedni” (Catch and Release) horgászatra jogosít fel, ezért fogás után minden halat azonnal vissza kell engedni a vízbe. A megfogás után a halakat lehetőség szerint még a vízben el kell engedni, de fotózás céljából a hal rövid időre a vízből kiemelhető. A megfogott halat haltartóba helyezni tilos. A műlegyező horgászat normál területi horgászjeggyel is megengedett. Ilyen esetben a normál területi horgászjegyben foglalt szabályok érvényesek a horgászatra.
  5. A műlegyező területi horgászjeggyel folytatott horgászat során a horgásznál kizárólag műlegyező felszerelés lehet a parton és a csónakban egyaránt.

A műlegyező horgászrendben nem szabályozott kérdésekben a mindenkori Tisza-tavi horgászrend rendelkezik, az abban foglalt szabályok betartása kötelező.

Tisza-tavi Sporthorgász K. N. Kft.