Abádszalók Város Önkormányzata

Leírás

1895-ben jött létre Tiszaabádból és Tiszaszalókból.

Abádszalók, Tiszafüred után a Tisza-tó egyik legkiépítettebb idegenforgalmi központja. A település a Tisza-tó bal partján, a Nagykunság nyugati határán Szolnok és Tiszafüred között fekszik. 4129 lakosa van.

A múlt: A falu Tiszaabád és Tiszaszalók egyesülésével jött létre 1896-ban. Abádot, mint fontos Tiszai révhelyet, Thonuzaba besenyővezér birtokaként említi Anonymus, Szalók neve pedig török eredetű, a honfoglalás kori Zaluch (Szalók) személy-, és nemzetségnévből alakult ki. A község neve 1271-től sűrűn fordul elő az oklevelekben. 1697-ig folyamatosan lakott hely volt, majd elpusztulhatott, mert 1703-ban nem említik faluként. 1717-től tudunk arról, hogy megindult a községi élet. A mezőgazdaság határozta meg mindig a falu lakosainak életét, hiszen a földrajzi és gazdasági tényezők nem kedveztek az ipar kialakulásának. 1740-ben Orczy László 44 német iparos családot telepített Szalókra. Leszármazottaik elmagyarosodva ma is itt élnek, és sokan közülük folytatják apáik egykori mesterségét. Nagy hagyományai voltak a gyékényszövésnek, kosárfonásnak, melyek alapanyagait a Tisza árterülete biztosította. A halasi Csipkeház segítségével sok parasztasszony tanulta meg a csipkeverés művészetét, melyet sokan ma is művelnek.

És a jelen: a kiskörei vízlépcső megépítése, a Tisza-tó kialakulása, jelentősen megváltoztatta a település életét, lehetőségeit. A tó szigetekkel tarkított, duzzasztással létrehozott 127 négyzetkilométeres árterületéből a 14 négyzetkilométeres szabadvíz felülete Abádszalóknál található. A település ma már a vízisportokat, szabadstrandokat, könnyűzenei programokat kedvelő turisták közkedvelt helye. Az „Abádszalóki Nyár” rendezvénysorozat kulturális, képzőművészeti, és sportprogramjai évek óta biztosítják a vendégek és a lakosság számára a szabadidő tartalmas eltöltését. Több mint 40 vállalkozás, éttermek, büfék, vendéglátóegységek, campingek, panziók, csónakkikötők szolgálják a vendégek ellátását, kikapcsolódását. Az abádszalóki Attila-öbölben kijelölésre került a motoros vízisporteszközök üzemeltetésére szolgáló terület (lásd: térképszelvény). Szörfözők színes kavalkádja borítja be a vizet, és fehér vitorlák látszanak a távolban. Az enyhe lejtésű homokos vízpartot napozók és fürdőzők tarka hada lepi el, akik épp a környéken tett kirándulások, evezős – és csónaktúrák, kerékpártúrák fáradalmait pihenik ki, vagy jólesően mártóznak meg a hűvös habokban.

2005-ben városi címet kapott.

Kapcsolat

Cím: 5241 Abádszalók, Deák Ferenc u. 12.
Telefon: +36(59)535-118
e-mail: abadpohi@abadszalok.hutitkarsag@abadszalok.hu
www.abadszalok.hu

Kapcsolódó szolgáltatások
7:30-9:00 Gyülekező 9:00-11:00 Város ébresztő felvonulás és parkoltatás 11:00-11:20 Találkozó megnyitó és köszöntés