Hazatért az ellopott ponty

2016 őszén Folytyik Zoltán 40 éves horgász tapasztalattal a háta mögött a Tisza-tavon fogta szívének legkedvesebb vadvízi kapitális pontyát, melynek súlya akkor 28 kg volt. A hal a fotózást követően visszanyerte szabadságát.

2018 tavaszán a Nébih Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) figyelt fel egy, az egyik legismertebb közösségi oldalon megjelent fényképre, melyen szereplő tőponty 31,90 kg-ot nyomott, és egy Pest megyei bányatóból került kifogásra. A farok feletti rendellenes pikkely rajzolat alapján azonban kísértetiesen hasonlított a korábban Tisza-tóból kifogott példányra. Ezen tények alapján az ÁHSZ szakértő bevonásával tovább vizsgálódva, 2018. július 18-án megállapította, hogy a két különböző időpontban, két különböző vízterületen kifogott hal ugyanazon egyed. A Nébih az eljárást véglegesen lezárta, melynek eredményeként több szabálytalanság miatt 3 millió forint halgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezte a Pest megyei vízterület halgazdálkodásra jogosultját. Az érintett ponty egyedet a Nébih hatósági zár alá vette, és kötelezte a halgazdálkodásra jogosultat annak az eredeti élőhelyére történő visszaszállítására.

A hazaérkezés pillanata, pedig 2019. 03. 07-én éjjel jött el. Ezen a napon a szép kort megért tőponty visszaérkezett arra a helyre, ahol nevelkedett és élt több, – mint 15 éven át. Szabadsága elnyeréséhez a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. munkatársai első kézből segítették a gyönyörű, és sokat megélt halat.

Figyelmességéért hálásak vagyunk Folytyik Zoltánnak. Köszönet illeti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, valamint az Állami Halőri Szolgálatot, akik lelkiismeretes munkájukkal segítették az ügy megoldását.

Tájékoztató a műtárgyak zárásáról