Kárókatona – gyérítés helyzete a Tisza-tavon

A Tisza-tó túlszaporodott kárókatona-állományát 2013-ban kezdtük visszaszorítani.

Az állományszabályozást az Óhalászi-Holt-Tiszán kezdtük, ahol a fészektelepen kizárólag kárókatonák költöttek. Az évente ismétlődő fegyveres beavatkozás eredményesnek bizonyult. Öt év alatt a vadászok több mint ezer madarat ejtettek el. Ebből a megmaradt állomány is belátta, hogy itt nincs jövője, és a 2017. évi akciót követően valamennyi madár elhagyta a telepet, amely azóta sem népesedett be.

A Tiszavalki-medencében, a Fás-ér partján is van egy nagy telepe a kárókatonáknak, de mivel itt bakcsók, szürke gémek, kis kócsagok is fészkelnek, szóba sem jöhet semmiféle zavarás. Munkatársaink azonban felfigyeltek rá, hogy a kiskörei Téli kikötőben új telep létesült. Az új költőhelyet már kora tavasz óta szemmel tartjuk, és mivel az engedélyeket idejében beszereztük, a lehető legkorábbi időpontban elkezdtük a gyérítést. Eddig négy alkalommal, összesen 113 egyedet ejtettek el a hivatásos vadászok, ami jó eredménynek tekinthető, hiszen ez egy kisebb fészektelep.

Társaságunk, a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. a halállomány védelme érdekében a jövőben is mindent megtesz a helyi kárókatona-állomány túlszaporodásának megakadályozására.

Helyzetjelentés a hínárkaszálásrólA PET kalózok naponta egy tonna műanyagtól mentesítették a Tisza-tavat