Hírek

2020. január 29.
A kárókatona-gyérítés újabb eredményei

20120.01.29. | Horgász Hírek

A kárókatona-gyérítés újabb eredményei

Az elmúlt héten tovább folytattuk a Tisza-tavi telelésre túlzott létszámban érkező kárókatona – állomány riasztását, gyérítését. Ennek során 90 egyedet ejtettünk el, így 320-ra emelkedett a tél folyamán kilőtt kormoránok száma.

A tanulékony madarak elejtése, távoltartása egyre nagyobb kihívást jelent. Tiszta időben messziről felismerik a számukra veszélyt jelentő csónakot, sűrű ködben a lőirány erősen behatárolt, ráadásul a gyérítés jelentős anyagi ráfordítást követel meg. Ennek ellenére a folytatás nem lehet kérdéses, mivel már az eddig elért eredmények alapján is kimondhatjuk, hogy sok millió forint értékű halat sikerült megőrizni a Tisza-tavon. A munka során mi is egyre több tapasztalatot gyűjtünk e halrabló madarak szokásairól.

Az elejtett és felboncolt kárókatonák gyomortartalma például azt mutatja, hogy míg december végén, január elején elsősorban keszegféléket és balint fogyasztottak, az utóbbi két hétben jellemzően süllő, kősüllő és harcsa volt a zsákmányuk. Ezzel egybecseng a horgászok megfigyelése is, miszerint a megfogott süllőkön, kősüllőkön gyakran láthatóak az éles csőrök által okozott sérülések.

A következő napokban a hőmérséklet várható emelkedése miatt számos helyen eltűnhet a jégborítás a tározótérről, ami lehetőséget ad a kormoránnak a Tiszán kívüli halászatra. Ez nem jó hír számunkra, de továbbra is mindent megteszünk a Tisza-tó halainak védelméért.