Hírek

2020. április 14.
Hatalmas süllő után óriás harcsa a Tisza-tóból

2020.04.14. | Horgász Hírek

Hatalmas süllő után óriás harcsa a Tisza-tóból

Március elején adtunk hírt egy február utolsó napjaiban fogott, 13 kilót meghaladó süllőről. Még egy hónap sem telt el, és a sok szép hal mellett, melyet azóta fogtak a horgászok, ismét egy óriás került elő a Tisza-tóból. Ezúttal egy két méternél hosszabb harcsa.

Tavaszi harcsázás

A 2020-as évre átdolgozott horgászrend az idén először tette lehetővé a horgászoknak, hogy már márciusban a Tisza-tavi harcsák nyomába eredjenek. Az előző években ez a hal csak áprilisban szabadult fel a téli tilalma alól, amikor is a tározó már általában nyári vízszinttel, felmelegedő sekély vizekkel, íváshoz készülő és gyülekező fehérhalakkal fogadta a harcsázókat. Híresen eredményes időszak ez is, rengeteg horgász teszi ilyenkor próbára a szerencséjét. Vannak akik stupekkal, élő hallal, akadnak, akik nadállyal és természetesen olyanok is, akik pergetve próbálják horogra csalni ezt a nagyragadozót. Az eredmény sem szokott elmaradni, ebben az időszakban szinte naponta hallani kiemelkedő fogásokról.

A március azonban más. Ekkor még alacsony, téli szinten van a Tisza-tó, a víz épp csak melegedésnek indult a napsütéses nappalokat követően. A harcsák is csak ébredeznek a téli, lelassult életciklusukból. Ráadásul az elmúlt évek tilalma miatt a horgászoknak semmi tapasztalatuk nem volt arról, hogy hol és hogyan érdemes keresni a bajuszosokat. Az első évek mindig a kísérletezésről, a tapasztalatszerzésről szólnak. Az idei év ezt megfelelő vízjárással és többnyire szép, tavaszi időjárással segítette. Ennek megfelelően sokan ültek csónakba, és a folyó hagyományos harcsázóhelyeinek környékén szinte mindenhol akadtak kapásra váró horgászok.

A sok szép fogás közül egy azonban kiemelkedett

A tapasztalatok kedvezőek voltak, szép fogásokról szóltak a hírek, egy azonban közülük is kiemelkedett. Március 29-én éjszaka, Lovas Kornél szolnoki horgász egy háromnapos horgásztúrán több kisebb, öt és tizenöt kiló közötti harcsát zsákmányolt. A túra utolsó halaként pedig igen komoly ellenfélre akadt. Az akasztást követő percekben még nem is sejtette, micsoda küzdelem vár rá, ugyanis a hal könnyedén úszott a csónakig. Ott viszont ahelyett, hogy engedett volna a húzásának, célba vette a Tisza túlsó partját, és egy nyugodt, ám ellenállhatatlan húzással, körülbelül 100 méterre távolodott. Ekkorra a horgász segítőjének már sikerült a többi készséget kivenni és a horgonysúlyokat fölhúzva a csónakkal a hal nyomába eredtek.

Felejthetetlen pillanat

Amikor utolérték és fölé álltak, kitartó küzdelem kezdődött. A rafinált harcos bő 40 percen át mindent megtett, hogy megszabaduljon a horogtól, próbálkozásait azonban a horgász rutinosan kivédte, és türelmesen várta, hogy ellenfele elfáradjon.

Felejthetetlen pillanat volt, mikor végül felszínre emelkedett az óriási harcsa. A két embernek nagyméretű merítőszákkal sikerült a halat rövid időre a csónakba emelnie, hogy a hosszát lemérjék, és néhány fotón megörökítsék a nem mindennapi fogást. A hal teljes hossza 215 centinek bizonyult, a súlyát csak saccolni tudták, valahol a 60 kilogrammon túl. A gyönyörű, egészséges Tisza-tavi ragadozó néhány fénykép elkészítése után visszanyerte a szabadságát.

Az öröm mérhetetlen volt, hiszen minden horgász álma, hogy megküzdhessen egy ekkora hallal. Lovas Kornélnak ez most megadatott, kitartását siker koronázta.

Azóta megérkezett az április, elkezdődött a tó feltöltése, a békés halak is elindultak a sekély vizek felé, nyomukban a bajuszos ragadozókkal. Rengeteg ilyen és még nagyobb harcsa lakik a Tisza-tóban, és az igazi szezon még csak most kezdődik…