Hírek

2021. december 14.
Ismét halakat mentettek munkatársaink

2021.12.14. | Horgász Hírek

Ismét halakat mentettek munkatársaink

A vizet gravitációs úton szállító Nagykunsági-főcsatorna üzembe helyezésével csökkent a Tisza tiszaörvényi szakaszából kiágazó Tiszafüredi-öntöző-főcsatorna jelentősége. A Nagykunság vízellátásában azonban továbbra is fontos szerepet tölt be, így hatalmas szivattyúi tavasztó őszig – az igényeknek megfelelően – nyomják a vizet a Tisza-mederből a csatorna betonlábakon álló kezdeti szakaszába. Innen előbb egy mélyebb, kör alakú csendesítő medencébe kerül a víz, melyben egy betonfalon és három fenékküszöbön megtörve már lassulva jut a csatorna kezdeti, magasabb fekvésű szakaszába.

Ősz végén, amikor a vízigény megszűnik és leállnak a szivattyúk, a víz a lejtésnek megfelelően elfolyik a csatorna kezdeti szakaszáról, de a mélyebb csendesítő medencében jó néhány köbméter visszamarad. Egy elzáró szelep megnyitásával azonban néhány óra alatt ez is leengedhető. A KÖTIVIZIG szakembereinek engedélyével ezt a lehetőséget használtuk ki arra, hogy a medence ürítésénél Harka Ákos tanár úr vezetésével jelen lehessünk a helyszínen, s ezáltal képet kaphassunk a sodrottabb Tisza-meder halairól. A felmérés eredményeként számos gazdasági- és természetvédelmi értékkel bíró halfajt találtunk, így rögtönzött halmentésbe is kezdtünk.

A halakat faj szerint számba vettük, ezt követően pedig a legközelebbi biztonságos helyen visszahelyeztük őket a Tiszába. A kimentett csoport faji összetételét és egyedszámát az alábbi táblázat foglalja össze:

A listából látható, hogy a horgászati szempontból értékes fajok közül a süllő jelentős egyedszámban volt jelen, abból is az ivadékkorosztály. Mellette a kősüllő, a csuka, a balin, valamint a Tisza-tóban ritkaságnak számító domolykó, szilvaorrú keszeg, paduc és menyhal is előkerült.

A halmentés igazi értékét azonban nem ezek a fajok adták, hanem a védett halványfoltú küllő és selymes durbincs. Előbbi természetvédelmi értéke példányonként 10.000 Ft, utóbbié 50.000 Ft.

A kimentett fajok halgazdálkodási és természetvédelmi értékét összeadva jelentős összeget, mintegy 650.000 Ft-ot kapunk. A hideg vízben igen nehéz volt a munka, az eredmény azonban mutatja, hogy nem volt hiábavaló.