Egyek Nagyközség Önkormányzata

Leírás

Egyek Hajdú- Bihar megye legnyugatibb települése, a Hortobágy nyugati szélén, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék találkozási pontján fekszik. Külterületi határvonala egyúttal a Hortobágy délnyugati pereme. A 33-as főútról – a Patkós Csárdánál – a 3315-ös útra térve lehet elérni.

Egyek címerképe a jobbágyfalvak és mezővárosok szokásos szimbólumát, az ekevasat emelte központi jelképpé. Az egyek címer általunk legrégebbről ismert változata egy 1760-ban készült pecsétnyomó lenyomatáról ismert. Körirata: EGYEK HELYSÉGE PECSÉTYE 1760.

A településen működik napközi otthonos óvoda, általános iskola, könyvtár és művelődési ház, részben önálló intézményként. Az általános iskola és az óvoda a Római Katolikus Egyház fenntartása alatt működik.
A településen van egészségház, védőnői szolgálat, gyermekjóléti szolgálat, idősek napközi otthona, gyógyszertár, mentőállomás és tűzoltóság.

A mezőgazdasági termelés változó minőségű talajon folyik, melyek művelési ágai az adott termőföld minőségéhez alkalmazkodnak. Viszonylag magas viszont a közigazgatási területen lévő halastavak és nádasok aránya. Egyek mezőgazdaságának fontos tényezője a baromfi-tenyésztés.  A nádfeldolgozás termékei is állandó piacra számíthatnak, a stabil külföldi piac miatt a betakarítási időszakban az egyéni vállalkozóknak magas jövedelmet nyújt.
A legjelentősebb munkalehetőségek a községben az Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet (ÁFÉSZ), valamint  MEDICOR Kéziműszer ZRT. A Tiszató uszodatechnika Kft.  a DEBMUT Rt.  a Szigethát Kft.  a REÁL élelmiszerüzlet.  A foglalkoztatást tekintve kiemelkedő az Önkormányzat és az Egyeki Szöghatár Nonprofit Kft., valamint a nádfeldolgozásban történő foglalkoztatás.

A Mozgáskorlátozottak PIREMON Kisvállalata révén a csökkent munkaképességűeknek van lehetősége munkát vállalni.

Kapcsolat

Cím: 4069, Egyek, Fő út 3.
Telefon: +36/52/378-680
e-mail: egyek.polghiv@bicomix.hu

http://www.egyek.hu

Média

Egyek Nagyközség Önkormányzata
1244897543egyek_15egyek_14

Egyek Nagyközség Önkormányzata

Kapcsolódó szolgáltatások