Hírek

2020. január 10.
Téli vadászatok a Tisza-tó halaiért

2020.01.10. | Horgász Hírek

Téli vadászatok a Tisza-tó halaiért

Társaságunk évek óta azon dolgozik, hogy a lehetőségekhez mérten megőrizze, javítsa, fejlessze a Tisza-tó halállományát. Célunk elérése érdekében számos intézkedést tettünk: sulymot kaszáltunk a halélőhelyek fenntartásáért és a nyári oxigénhiány elkerüléséért, mederkotrást végeztünk a vermelés elősegítéséért, figyelemmel kísértük a jég alatti oldott oxigén mennyiségét, szükség esetén lékeket vágtunk a téli halpusztulás elkerüléséért.

A Tisza-tó őshonos halállományának a felsorolt környezeti tényezőkön túl más nehézségekkel is szembe kell nézniük. Számos őshonos madárfajunk vagy a vidra is fogyasztja a halat, melyeknek sem a zavarása, sem a gyérítése nem lehetséges. Más a helyzet az emberi tevékenység révén nagy számban elterjedő, jól alkalmazkodó és az őshonos állományra káros hatással bíró fajokkal kapcsolatban.

Ilyen a busa és a törpeharcsa, melyeket nagy erőkkel halászunk, vagy a halak réme, a kárókatona, ami a megfelelő engedélyek birtokában gyéríthető. Azok számára, akik figyelemmel kísérik a tevékenységünket, nem újdonság, hogy rengeteg energiát fektetünk a kártevő madár túlszaporodott állományának csökkentésére.

2017-ben megszüntettük az Óhalászi-Holt-Tisza melletti telepet, tavaly pedig a Téli-kikötőben lévő új fészektelepen gyérítettük, ahol 138 egyedet ejtettünk el. Ezenkívül már második éve riasztjuk a Tiszán az északabbról ide érkező áttelelő csapatokat. Az idei télen tovább léptünk, a Tisza-tavon telelő kárókatonák állományszabályozását is megszerveztük. A fekete halászmadarak a hét folyamán ritkán látott tömegben lepték el a folyót, köszönhetően az északról érkező állománynak, valamint annak is, hogy állóvizeink befagytak. A frekventált helyeken több száz egyedet számláló csapatok verődtek össze, egy perc nyugalmat sem hagyva a telelő halaknak. Egy madár napi szükséglete 0,5-1,5 kg hal, aminek a többszörösét képes megsebezni, illetve a nyugalmi állapotban telelő halrajokat folyamatosan mozgatja, zavarja.

Nem csoda, ha a lakoma nyomán elhullott vagy még agonizáló halak tucatjaival találkozik a vízen járó ember. A térség vadgazdálkodóinak, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnak közreműködésével, a decemberben elkezdődött gyérítés és riasztás intenzitása a hét során a tetőfokára hágott.

Ennek eredményeként eddig 168 egyedet ejtettek el kollégáink és a vadásztársaságok munkatársai. Tevékenységünk során messzemenőkig betartjuk a gyérítési engedély rendelkezéseit, kiemelt figyelmet fordítunk a térségben előforduló fészkelő és itt telelő rétisasokra, valamint egyéb fajokra is. Az egész napon át tartó, hidegben folytatott munka során jóleső érzéssel tölti el a kollégákat, amikor egy-egy találatot követően a közelben tartózkodó horgászok tapssal és gratulációval fejezik ki köszönetüket. A gyérítés és a folyamatos riasztás eredményeként a hét végéhez közeledve már érzékelhetővé vált az eredmény, azonban átmeneti nyugalom után a kárókatonák hamar visszatérnek, ezért a munkát egész télen át folytatjuk, és erről a jövőben is rendszeresen tudósítunk.

Itt is megragadjuk az alkalmat, hogy köszönetet mondjunk a térség felsorolt vadásztársaságainak, amelyek hozzájárulásukkal és a hivatásos vadászaikkal segítik a Tisza-tó halainak védelmét: Tiszamenti Gazdák Vadásztársaság, Tiszafüredi Földtulajdonosi Vadásztársaság, Tepélypusztai Vadászati Társaság, Tiszamenti Földtulajdonosi Vadásztársaság, Tiszanánai Természetbarátok Környezet- és Vadgazdálkodási Egyesülete, Paphalmi Diána Vadásztársaság.