Hírek

2020. január 30.
Lejáró jegyek, változások a horgászrendben

2020.01.30. | Horgász HírekLejáró jegyek, változások a horgászrendben

Január utolsó napján, azaz pénteken éjfélkor lejár mind a 2019-es állami horgászjegyek, mind a Tisza-tavi területi jegyek érvényessége. Nagyon fontos, hogy február 1-től (szombattól) már csak a 2020-as évre érvényes állami horgászjegy és fogási napló, valamint Tisza-tavi területi jegy birtokában jogosult bárki horgászni a vízterületen.

Ettől a pillanattól megszűnik az a furcsa kettősség is, amit a kétféle – egyaránt érvényes – területi jegyhez kapcsolódó, néhány ponton eltérő horgászrend okozott. Mivel az új horgászrend több tekintetben is változást hozott, így arra kérünk minden horgászt, hogy alaposan olvassa át és minden pontját értelmezze. A legfontosabb változásokat most itt is közreadjuk.

KÍMÉLETI TERÜLETEK

Teljesen új rendelkezés, hogy a Tiszán a téli időszakban is vannak kijelölt kíméleti területek, melyek a vermelő halak védelmét szolgálják. Ezeken a szakaszokon november 15-től február 29-ig nem csupán mindennemű horgászat, de még a tartózkodás is tilos, csak az áthaladás engedélyezett.

Ezúton is felhívjuk minden horgász figyelmét, hogy a BTK 246§. b. pontja értelmében ennek a szabálynak a megszegése orvhalászat bűncselekménynek minősül és 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az ilyen eseteket komolyan kell vennünk, és a bűncselekményi eljárást minden esetben kötelezően meg kell indítanunk. Kíméleti területként lett kijelölve a Tisza-folyó 407-409 fkm közötti szakasza, a Katamarán kikötő belső kikötőjének a bejárata és a 423 fkm közötti folyószakasz, valamint a 434-435 fkm közötti szakasz. Ezek mindkét végét, mindkét parton jól látható táblák is jelzik, azonban ezek csak a tájékoztatást szolgálják. A táblák hiánya nem mentesíti a vétkest a felelősségre vonás alól, ezért kérjük – minden horgász érdekében –, hogy a táblákat ne rongálják meg.

FELSŐ MÉRETKORLÁT

Horgászrendünk további új szabálya az idei évtől bevezetésre kerülő felső méretkorlát. Február elsejétől nem tarthatóak meg a 70 centiméternél nagyobb pontyok, a 75 centiméternél nagyobb süllők, a 40 centiméter felötti kősüllők, a 80 centimétert meghaladó csukák és a 60 centiméter feletti balinok. A compó pedig egész évben a nem fogható kategóriába került. Ahhoz, hogy a visszaengedésnek értelme is legyen és a halak túlélési esélyeit maximalizáljuk, kérjük horgászainkat, hogy ilyen példányok megfogásakor nagyon körültekintően és kíméletesen járjanak el.

SZONÁR HASZNÁLAT

November 15. és február 29. között – a vermelő halállományok védelme érdekében – szonárt használni tilos.

EGYÉB SZABÁLYOZÁSOK

A Tiszavalki- és a Poroszlói-medencében november 15-től február 29-ig horgászni csak természetes csalival és egyágú horoggal engedélyezett, a pergetés, valamint a két- és háromágú horog használata kizárólag az Óhalászi-Holt-Tiszán, a Füredi-Holt-Tiszán, a Nagy-Morotván, a Hordódi-Holt-Tiszán, a IX. és VI. számú öblítőcsatornán, valamint a Szartos-árkon engedélyezett.

CSUKA FAJLAGOS TILALMI IDEJE

Nagyon fontos változás, hogy a csuka fajlagos tilalmi idejét két héttel későbbre toltuk. Vizsgálataink azt mutatták, hogy a tározó téli vízszintje miatt a csukák korai ívásának fizikai akadályai vannak, így a tényleges szaporodásukat ezzel a tilalmi idővel jobban lefedjük. Ennek értelmében tehát a csuka horgászata és megtartása február 17-től április 15-ig tilos.

Bár nem változás a korábbi évekhez képest, mégis felhívjuk rá a figyelmet, hogy februárban a horgászat 6 órától 18 óráig engedélyezett.

A helyi horgászrend fontos feladata, hogy a horgászatot sportszerű keretek között tartsa és a halállomány hosszú távú fenntarthatóságát biztosítsa. Mi itt a Tisza-tavon ebben a szellemben alkottuk meg a horgászrendet. Bízunk benne, hogy a horgászok megértéssel fogadják, és a betartásával közelebb kerülünk közös célunkhoz, a Tisza-tó halállományának megóvásához.