Hírek

2020. április 27.
Fantasztikus lehetőség a horgászoknak!

2020.04.27. | Horgász Hírek

Fantasztikus lehetőség a horgászoknak!

A Kormány döntése alapján az Agrárminisztérium felügyeletével – a MOHOSZ OHSZK szervezésében, koordinálásával és ellenőrzésével – az állami tulajdonban lévő horgászvizek olyan mértékű természetbeni támogatást kapnak, amilyenre korábban még soha nem volt példa.

A Pénzügyminisztérium által is jóváhagyott, összesen 800 milliós keretösszegből 1172 tonna harmadnyaras ponty telepítésére kerül sor az országban. A Tisza-tó esetében ez azt jelenti, hogy idén a tervezettnél 96 tonnával, azaz közel százezer kilogrammal több hal kerülgeti majd a horgászok felcsalizott horgát. Ráadásul jövőidő helyett már részben jelenidőben fogalmazhatjuk a hírt, mert a kvóta mintegy harmada, több mint 30 ezer kg ponty április 25-én és 27-én már meg is érkezett. A telepítést úgy szerveztük meg, hogy a Tisza-tó minden szegletébe jusson a halakból. A közel 16 ezer példányt Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaderzs, Abádszalók, Sarud, Újlőrincfalva, Poroszló és Tiszavalk térségében helyeztük ki új élőhelyükre, és hasonlóan járunk el a hamarosan érkező újabb szállítmányokkal is. A horgászok és a halászati hasznosító nevében itt is köszönetet mondunk a döntéshozóknak, az akció szervezőinek, ellenőrzőinek és résztvevőinek.

Az újonnan telepített halakat bizonyára könnyű lesz horogra csalni. Élhetnek is a lehetőséggel a pontyra vágyók. A szabálytalan halfogástól azonban mindenki tartózkodjon, mert fokozott ellenőrzések lesznek. Naponta két ponty, de hét egymást követő naptári nap alatt összesen maximum hét darabszám-korlátozással védett hal fogható ki, és mindent azonnal rögzíteni kell a fogási naplóban. Érdemes újra tanulmányozni az érvényben lévő horgászrendet, mert a szabályszegés következménye 10 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírság, illetve 3 hónaptól 3 évig tartó eltiltás is lehet. Szeretnénk, ha ezeket nem kellene alkalmaznunk.