Hírek

2020. május 6.
Tisza-tó a COVID–19 idején

2020.05.06. | Horgász Hírek

Tisza-tó a COVID–19 idején

A világszerte tomboló koronavírus-járvány (COVID–19) gazdasági és egyéb társadalmi hatásain túl a környezetünkre is komoly befolyással bír.

Sok helyen tisztább lett a levegő, a nagyvárosok elnéptelenedett utcáin vadon élő állatok jelentek meg. Más helyeken éppen ellenkezőleg: a városi környezetből sokan vidékre „menekültek”, ahol a népsűrűség jóval a szokásos szint fölé emelkedett. Hasonló kettősség mutatkozott a Tisza-tavon is, ahol a jobb és bal part látogatottsága élesen eltért egymástól.

Az utóbbi hetekben nagyon sokan horgásztak a tározón, különösen az utóbbi hosszúhétvégén nőtt meg a vendégek száma. Míg a Tiszavalki- és Poroszlói-medencékben nyugodtan ki lehetett volna tenni a „Megtelt” táblát, addig Tiszafüred térségének látogatottsága – a szigorúbb korlátozásoknak köszönhetően – jóval elmaradt az ilyenkor megszokottól. Legyünk őszinték, a korlátozások nem alaptalanok, hiszen tapasztalhattuk, hogy a fertőzés esélyének csökkentését szolgáló biztonsági előírásokat sajnos sokan figyelmen kívül hagyják, pedig azok a vízparton is érvényesek.

Talán a kialakult helyzet következménye az is, hogy megnőtt a napijeggyel horgászók száma és sokan idén tavasszal próbálták ki először a Tisza-tavi horgászatot. Paradox módon a turisztikai és vendéglátói szolgáltatások csak kismértékben elérhetőek.

Érdekességképp néhány éve megfigyelhető, hogy egyre nagyobb divattá válik a harcsázás. Az idén áprilisban talán először tapasztalhattuk, hogy az érdeklődés e faj iránt még a pontyét is felülmúlta. Nem is csoda, hogy jó néhány 2 méteres példány horogra került.

Áprilistól a Kormány az Agrárminisztérium és a MA-HAL kezdeményezésére, a haltermelők értékesítési nehézségei miatt intervenciós halfelvásárlásról döntött, amit az állami horgászvizek támogatására kíván fordítani. Ennek köszönhetően a Tisza-tóba terven felül 960 mázsa harmadnyaras pontyot telepítünk. A telepítés folyamatosan zajlik, melynek koordinálását országosan a Horgász Szövetség végzi.

Fontos megjegyezni, hogy a kihelyezett halakat a méret- és mennyiségi korlátozáson túl jelenleg a fajlagos tilalmi időszak is védi.

A járvány hatásai tehát a Tisza-tavat sem kerülik el. A vidék fő megélhetését a turizmus biztosítja, melynek újbóli beindulása még várat magára. Addig is a biztonsági előírások szigorú betartását kérjük az idelátogatóktól, hogy minél hamarabb átléphessünk a kialakult krízishelyzeten.