Hírek

2020. május 7.
Tavaszi halasítások a Tisza-tavon

2020.05.07. | Horgász Hírek

Tavaszi halasítások a Tisza-tavon

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. idén is nagy figyelmet fordít a haltelepítésekre, több körben érkeztek fiatal és idősebb korosztályú halak a tározóba.

A tározó feltöltésének megkezdését követően elsőként az egynyaras compó érkezett meg. A terveknek megfelelően április 8-án és 9-én összesen mintegy 70.000 egyed került az Óhalászi-Holt-Tisza vizébe.

A compót az előnevelt csukaidavadék követte. A tavalyi évhez hasonlóan idén is 400.000 egyedet osztottunk el a tározó medencéi között. Az apró ragadozókat halászati szakembereink és halőreink – a kannibalizmus elkerülése érdekében – rendkívül körültekintően, szinte egyenként engedték a Tisza-tóba. A kihelyezés nagy területen, a szélvédett nádasok szegélyében történt.

Április végén rekord mennyiségű egynyaras pontyot telepítettünk a Tisza-tóba. A korábban ismertetett terveink szerint évente növeljük az egynyaras korosztály kihelyezését a nagyobb egyedszám érdekében. Idén 385 000 db-ra növekedett ez a szám, azaz 52 ezerrel több, mint az előző évben. A kis pontyok rendkívül nagy hatékonysággal hasznosítják a Tisza-tó természetes táplálékbázisát, így a természetes körülmények között nagy egyedszámú ponty nevelkedik a tározóban.

A kormány döntése alapján az Agrárminisztérium felügyeletével az állami tulajdonban lévő horgászvizek olyan mértékű természetbeni támogatást kaptak, amire korábban még nem volt példa.

A Tisza-tó esetében ez azt jelenti, hogy idén a tervezettnél 96 tonnával több hal kerülgeti majd a horgászok felcsalizott horgát. Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaderzs, Abádszalók, Sarud, Újlőrincfalva, Poroszló és Tiszavalk térségében helyeztük ki az egyes szállítmányokat. Igyekeztünk úgy szervezni a telepítéseket, hogy a Tisza-tó minden szegletébe jusson a halakból, ezt a további tételeknél is szem előtt tartjuk.