Hírek

2020. május 21.
Tisza-tavi haltelepítések 2020-ban

2020.05.21. | Horgász Hírek

Tisza-tavi haltelepítések 2020-ban

Már a tavalyi évzáró rendezvényünkön ismertettük, hogy a Tisza-tavi haltelepítések szempontjából mennyire tartalmas év lesz 2020. Bemutattuk, hogy az egynyaras ponty kihelyezési egyedszáma idén soha nem látott szintre nő, ám ekkor még nem sejtettük, hogy hatalmas mennyiségű háromnyaras ponty is növelni fogja a tározó pontyállományát.

Eddigi telepítések

A tavaszi kihelyezések sora az egynyaras compóval indult. A compó számára kiváló élőhelyet jelent a Tisza-tó, a hordaléklerakódás fokozódása, valamint a hínárnövényzet terjedése pedig még inkább kedvez neki. A horgászok körében is nagyon kedvelt, ezért évekkel ezelőtt úgy határoztunk, hogy telepítéssel segítjük az állományát. Idén mintegy 70.000 példány érkezett az Óhalászi-Holt-Tiszába, egy olyan élőhelyre, ami minden igényének megfelel. A compó után érkezett az előnevelt csukaivadék. Kihelyezésük helyszíneit előzetes zooplankton-vizsgálat határozta meg, hogy a lehető legjobb táplálékellátottságú vizekbe kerüljenek. Négy szállítási nap alatt, egyenként 100.000 db-os tételben érkeztek meg a csukák, amiket oxigénellátással felszerelt kádak segítségével vittünk a kijelölt területekre.

Megérkeztek a compók

Befejeződött a csukatelepítés

A csukák és compók után a korábban meghatározott telepítési struktúra szerint április végén elkezdődött az egynyaras ponty eddig soha nem látott mennyiségű halasítása. Csak ismétlésképpen: Erre a korosztályra azért van szükség, mert a ponty nem képes megfelelő eredménnyel szaporodni a Tisza-tavon. A gondot valószínűleg az ívóhelyek hiánya és a haltáplálék-szervezetek kedvezőtlen összetétele együttesen okozza, ezt egyelőre nem tudjuk befolyásolni. Az egyértelmű megoldást a szaporodóhelyek mesterséges kialakítása jelenti, ami továbbra is a terveink között szerepel. Az egynyaras halak már csak részben planktonfogyasztók, megvásárolhatóak, így az előbb említett problémákat egyszerűen átlépjük. A korosztály nagy egyedszámban szerezhető be, gyorsan növekedik a tó természetes táplálékán, tehát hatékonyan tudja növelni a Tisza-tó pontyállományát.

Rekord mennyiségű ponty a Tisza-tóban

Az idei egynyaras ponty kihelyezés a következők szerint alakult:

Látható, hogy igyekeztünk nagy területen szétosztani a halakat, hogy mindannyiuknak legyen lehetősége megfelelő élőhelyet találni. Az előzetesen ismertetett tervek szerint tehát évente növeljük ennek a korosztálynak kihelyezését a nagyobb egyedszám érdekében. Idén 25.000 kg-ot vásároltunk, ami 385 000 egyedet jelent. Vizsgálataink és a horgászok visszajelzése alapján a kispontyok rendkívül nagy hatékonysággal hasznosítják a Tisza-tó táplálékbázisát, így természetes körülmények között nagy egyedszámban nevelkednek a tározó vizében. Amint elérik a kifogható mérethatárt, nyugodtan tekinthetők bio minősítésű élelmiszer-alapanyagnak is.

Intervenciós haltelepítés

Korábbi cikkünkben arról tudósítottunk, hogy május második hetében befejeződött a rendkívüli, intervenciós pontytelepítés. Ezzel a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kezdeményezésére a Kormány igyekezett a haltermelők segítségére sietni, ugyanis a kialakult járványhelyzet miatt megszűnt az export lehetősége, így jelentős haltétel maradt a termelőknél. A Kormány döntése nyomán az Agrárminisztérium felügyelete és az Magyar Országos Horgász Szövetség szervezése mellett 27 haltermelő 1 176 658 kg háromnyaras pontyát osztották el az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodási hasznosítói között.

A több tucat szakember közreműködésével megvalósított komplex program során a Tisza-tó összesen 960 mázsa, már fogható méretű hallal gazdagodott. Az egyes haltételeket igyekeztünk a horgászlátogatottságot és a közelben lévő vízterület méretét figyelembe véve úgy elhelyezni, hogy lehetőség szerint minden horgászunk részesüljön belőle.

 

 

Az alábbi képen láthatóak a telepítések részletes adatai:

Következő halasításaink

Az előzőekben közzétett nagy számok ellenére fontos leszögezni, hogy a telepítések még közel sem értek véget. Hátra van még a saját beszerzésű két-, illetve háromnyaras korosztály kihelyezése, melyek közül elsőként a fiatalabb csoport érkezik. A haljelölési és visszafogási eredmények azt mutatják, hogy a kétnyarasok július végére – augusztus elejére elérik a Tisza-tavon érvényes kifogható mérethatárt, a 35 cm-t. Ettől kezdve tehát ez a korosztály is a szabályosan megtartható méretű csoportot gazdagítja. Kihelyezésük még a ponty fogásának tilalmi időszakában megtörténik, hogy a tilalom végére megtalálják a számukra biztonságos vízrészeket. Ahogyan korábban, úgy idén is 15.000 kg kétnyaras ponty érkezik, ami megközelítőleg 30.000 db-ot jelent. Ezeket követik majd a háromnyaras pontyok. Az intervenciós haltelepítés nyomán rengeteg piaci hal került a Tisza-tóba, ezért terveink szerint a saját beszerzésű szállítmányt a nyár folyamán, több tételben helyezzük ki, természetesen megfelelően szétosztva. ldén tehát további 10 000 kg, mintegy 5 000 db fogható méretű ponty érkezik még hozzánk.

Ahogyan olvasható, az idén rendkívül sok ponty került a tározóba és további haltételek várnak a szállításra. Bátran kijelenthetjük, hogy 2020 a pontyok éve a Tisza-tavon. Ez sokak számára csábító lehet, ezért fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a tilalmi időszak és a heti elvihető darabszám betartásának fontosságára. Halőreink azért dolgoznak, hogy a gazdag pontyállományt megőrizzék, így a szabályosan horgászó vendégeknek szép élményekben, valamint finom és egészséges halételekben lehet részük.