Hírek

2020. május 29.
Májusi ivadékhelyzet

2020.05.29. | Horgász Hírek

Májusi ivadékhelyzet

Május 28-án az idén első alkalommal vizsgáltuk meg a Tisza-tó ivadékainak mennyiségi, minőségi és faji összetételét. Az ivási időszak még tart, de néhány halfaj utódait már szemügyre vehettük.

Örömünkre jelentős egyedszámú süllőivadékot sikerült fognunk, melyek átlagos hossza 18,4 mm volt. Mivel a korábbi évekből származó adataink is rendelkezésre állnak, összehasonlíthatjuk velük az idei növekedési eredményeket. Tavaly nagyobbak voltak a kis süllők (20,3 mm), aminek a magyarázata az idei hűvös tavasz. 2016 májusában még ennél is nagyobbak, 23 mm-esek voltak.

A balin ivadékából még többet fogtunk, és a mérési eredmények szerint ezek is kisebbek (21,5 mm) a 2019-es generációnál (22,6 mm). Az adatok alátámasztják a süllő kisebb méretét magyarázó feltevésünket. A mintánk nagy részét adták a különböző keszegfélék ivadékai, melyek egyelőre olyan kicsik, hogy a faji bélyegek még nem egyértelműek rajtuk, így a határozásuk is nehézkes. A kaukázusi törpegéb ivadéka azonban felismerhető, és biztosak lehetünk benne, hogy a süllőutódoknak lesz mit ennie, ha áttérnek a halfogyasztásra.

A különböző fajok ivadékai még kicsik, mozgásuk csak korlátozottan képes ellensúlyozni a víz áramlását.

Ezért kérjük a vízen közlekedőket, hogy lassan haladjanak, mert a nagy hullámok miatt az utódok könnyen partra sodródhatnak, ahonnan nem tudnak visszajutni a vízbe.