Hírek

2020. július 30.
Júliusi ivadékhelyzet

2020.07.30. | Horgász Hírek

Júliusi ivadékhelyzet

A hónap végén, július 28-án megtörtént a szokásos ivadékvizsgálat. A mintavétel helyszíne hagyományosan a Tiszafüredi- Holt-Tisza térsége volt.

A 6 mm szembőségű kétközhálóval fogott halak között legnagyobb egyedszámmal a bodorka ivadéka volt jelen. A küsszel együtt a teljes egyedszám több mint felét adta. Előbbiek átlagos hossza 31,1 mm volt, tehát 5,7 mm-rel több, mint májusban. Sajnos a hűvös tavasz hatása még érezhető, ugyanis tavaly ilyenkor már 41 mm hosszúak voltak a bodorkák. A karikakeszeg ivadéka kevésbé maradt le növekedésben a tavalyi generációhoz képest. Ezúttal a hosszuk átlagosan 26 mm volt a tavalyi 27 mm-rel szemben.

A fiatal vörösszárnyú keszegek mérete a faj elhúzódó ívása miatt nagy szórást mutat. Egyedeik 23 és 35 mm közöttiek, átlagosan 27,8 mm hosszúak.

Végre szemügyre vehettük az idei csukaszaporulatot is. Összesen 7 idei példányt sikerült lemérnünk, melyek hossza 140 és 160 mm között változott, a standard hosszuk átlagosan 151,3 mm volt, ami a sokéves átlagnak megfelelő.

Mindannyian erőteljes, vitális egyedek voltak, és a keszegfélék ivadékai körül álltak lesben. Balinivadékot is találtunk, hossza 40 mm volt. Mivel mindössze egyetlen egyedről van szó, ezért messzemenő következtetést nem tudunk levonni az utódok növekedéséről. Tavaly ilyenkor közel 20 egyed átlagos hossza 47 mm volt.

A júliusi eredményekből úgy látszik, hogy a Tisza-tó halainak utódlása biztosított, azonban az ivadékok fejlődése elmarad a korábbi években tapasztaltaktól. Ennek az lehet az oka, hogy az utóbbi hónapok vízjárása elősegítette a halak szaporodását, azonban a hűvös idő nem tett jót a kikelt lárvák és a zsenge ivadék fejlődésének.