Hírek

2020. szeptember 4.
Augusztusi ivadékhelyzet

2020.09.04. | Horgász Hírek

Augusztusi ivadékhelyzet

Augusztus utolsó napjaiban ismét az ivadékháló segítségéhez folyamodtunk, hogy megtudjuk, mennyit fejlődtek a Tiszafüredi-Holt-Tisza halivadékai.

Örömmel láttuk, hogy a bodorka utódgenerációja ismét nagy számban volt jelen a mintában, több mint 150 egyedet fogtunk. Átlagos hosszuk 34,6 mm, ami 3,5 mm-rel több a júliusihoz képest, viszont 7,4 mm-rel elmarad a tavalyitól. A vörösszárnyúak is szépen növekedtek, hosszuk 6,1 mm-rel haladta meg az előző hónapban mért adatot, jelenleg 33,9 mm-esek. Örömmel láttuk, hogy végre a dévérkeszeg ivadéka is előkerült, ráadásul nagy egyedszámban, így lehetőségünk nyílt reprezentatív mérésre. E szerint a dévérkeszeg ivadéka augusztusban 29,8 mm átlagos hosszúságú. Meglepetésként szolgált, hogy a hálónkban találtunk egy 45 mm-es compóivadékot is. További örömre adott okot a balin, mert többet fogtunk, mint az előző hónapban, ráadásul a küszivadék társaságában találtuk, ami egyértelműen mutatja, hogy már elkezdték a fajukra jellemző táplálkozást. Átlagos standard hosszuk 70,4 mm (2019 augusztusának végén 63 mm volt). A fentieken túl sikerült fognunk egy jól fejlett, 175 mm-es csukaivadékot is, jellemzően a bodorkaivadékok mellett.

Az eddigiekből az látszik, hogy a békéshalak szaporodása a mintavétel helyszínének környezetében jól sikerült, és ez meglátszik az őket fogyasztó ragadozófajokon is. Az ősz lassan közeledik, így most már mindkét csoport elkezdheti a készülődést a telelésre.