Hírek

2020. szeptember 16.
Különdíjat nyert A szőke tó

2020.09.16. | Horgász Hírek

Különdíjat nyert A szőke tó

2020. szeptember 11-13. között rendezték meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált Gödöllőn. A díjazottak között szerepelt a Tisza-tavat bemutató természetfilm is.

Az M5 tévécsatorna különdíját Szendőfi Balázsnak ítélték A szőke tó – A Tisza-tó hat évszaka című filmért.

A díjazott alkotás a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. megbízásából készült, amihez igen komoly szakmai és technikai segítséget nyújtottak a társaság munkatársai. A film középpontjában a Tisza-tó kettőssége, vad arca, valamint a víztározó ember által szabályozott működtetése áll, amelynek következtében az évszakok száma itt négyről hatra nő.

A filmsorozat négyszer 26 percben követ végig egy évet a Tisza-tónál, tavasztól tavaszig, és a bemutatott 29 halfaj és 26 madárfaj mellett megismertet különféle biológiai, ökológiai és munkafolyamatokkal. Bemutatja az élőlények mindennapjait, táplálkozását és szaporodását, a tevékenységek közül foglalkozik a halfauna-felméréssel, a halmentéssel, a haltelepítéssel, a szelekciós halászattal, a kotrási munkálatokkal, a kormorángyérítő vadászattal. Mindeközben a Tisza-tó a szemünk láttára változik.

Aki esetleg még nem látta, a teljes film az alábbiakban tekinthető meg.