Hírek

2020. november 4.
Tegyünk mindannyian a szemétmentes Tisza-tóért!

2020.11.04. | Horgász Hírek

Tegyünk mindannyian a szemétmentes Tisza-tóért!

A Tisza-tó Magyarország egyik legnagyobb vizes élőhelye és a legfontosabb természeti értékeinek egyike. A táj szépségei és a terület adottságai számos látogatót vonzanak: horgászokat, kirándulókat, vízitúrázókat, kerékpárosokat, madárbarátokat stb. Az emberi társadalom sajátosságai miatt óhatatlanul keletkezik szemét a látogatók jelenléte nyomán.

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. a területnek nem kezelője, hanem halászati hasznosítója, így a megjelenő szemét eltávolítása nem feladata. Ennek ellenére a társaság jelentős emberi és anyagi áldozatokat hoz a parton keletkező szemét összegyűjtése és eltávolítása érdekében.

Célunk a szemétmentes Tisza-tó elérése, azonban horgásztársainknak meg kell érteniük, hogy ennek terhe nem nehezedhet kizárólag a társaság vállára, szükség van minden horgász közreműködésére.
Felhívjuk minden kedves horgász figyelmét, hogy a Tisza-tó partján a szemét elhelyezésének egyetlen legális módja létezik: a Sporthorgász Kft. által biztosított és a jegyárusító helyeken, valamint a halőröknél is megvásárolható sárga színű, társaságunk logójával ellátott szemeteszsákok használata. A zsák ára 500 Ft/db, ez az összeg a zsákok előállításának és a szemét begyűjtésének, elszállításának önköltségét fedezi. A sárga zsákokba gyűjtött, majd a zsákba bekötött és a gátkorona szélén elhelyezett szemetet a társaság munkatársai rendszeresen begyűjtik és elszállítják és az NHSZ Tisza Nonprofit Kft.-nél leadják.

Sok horgász gyűjti saját zsákba a szemetet, ami mindenképpen előrelépés a szemét elszórásához vagy a horgászhelyeken hagyásához képest, azonban ez a tevékenység is illegális szemetelésnek minősül. Munkatársaink eddig is begyűjtötték a különböző zsákokba gyűjtött hulladékot a horgászhelyről, azonban ennek a gyakorlatnak a folytatása olyan területekről von el emberi és anyagi erőforrásokat, amelyek a társaság fő feladatát képezik, és minden horgász érdeke ezen területek erősítése: a halélőhelyek gondozása, a haltelepítések, a horgászhelyek létesítése és karbantartása, a halőrzés és így tovább.

Kérünk tehát minden Tisza-tóra érkező horgászt, hogy vásárolja meg az említett sárga szemeteszsákot, és a horgászat során keletkezett szemetet ebbe gyűjtse, majd a zsákot bekötve helyezze ki a gátkorona szélére. Amennyiben nem rendelkezik ilyen zsákkal, akkor köteles a keletkezett, illetve a horgászhelyen található szemetet összegyűjteni és onnan elszállítani.
A Tisza-tó 2021. évi horgászrendjének erre vonatkozó pontja így szól:
„20. Szemetelni és szemetes horgászhelyen horgászni tilos. A szemetes helyen horgászó személytől a horgászjegy bevonásra kerülhet. A horgász köteles a horgászhelyet tisztán hátrahagyni. Ennek érdekében a keletkezett hulladékot köteles elszállítani, vagy a Sporthorgász Kft. által forgalmazott sárga színű zsákban a gátkorona élén elhelyezni, amit a Kft. onnan elszállít.”

Kérjük minden horgásztársunkat, hogy mindannyiunk érdekében fokozottan figyeljenek oda a horgászhelyük tisztán tartására! Halőreink szigorúan fogják ellenőrizni a szabály betartását és amennyiben kihágást tapasztalnak, jogukban áll majd a vétkes horgász horgászjegyét bevonni.

Tegyünk mindannyian a szemétmentes Tisza-tóért, mert barátunk a Tisza-tó!