Hírek

2021. február 3.
A Tisza-tavon február 15-éig lehet csukára horgászni!

2021.02.03. | Horgász Hírek

A Tisza-tavon február 15-éig lehet csukára horgászni!

Bizonyára sok horgásztársunk figyelmét elkerülte, hogy a Tisza-tavon az országos horgászrendtől eltérően február 15-én kezdődik a csuka fajlagos tilalmi ideje. A helyi szabályozás bevezetését az évtizedes tapasztalok és a Tisza-tó sajátosságai indokolták.

A csukaívás kezdete nem kizárólag a naptári időponthoz igazodik. A nappalok hosszának növekedése, a vízhőmérséklet emelkedése egyaránt fontos tényezők, azonban szükség van a megfelelő ívási aljzat meglétére is. A csuka víz alatti növényi részekre ívik: elárasztott füves területeket, megmaradt hínárszálakat, sásos, zsombékos, ritkásabb nádas, gyékényes szakaszokat keres a szaporodás időszakában. A Tisza-tavon a téli vízszint tartása miatt február első heteiben ezek a területek szárazon állnak, így a kedvező ívási felület hiánya miatt a csukaívás későbbre tolódik, megfigyelések szerint akár április közepéig elhúzódhat. A tavaszi vízszintemelkedés önmagában is serkenti a csukák ívási kedvét és ilyenkor fokozatosan elérhetővé válnak az alkalmas ívóterületek a csukák számára, így minden feltétel teljesül a sikeres ikrarakáshoz. A tilalmi idő meghatározása tehát ezen körülmények figyelembe vételével történt, az országos szabályozáshoz képest 15 nappal később kezdődik és 15 nappal később is ér véget.

Idézet a Tisza-tó horgászrendjéből:

„3. A Tisza-tó területén a csuka fajlagos tilalmi időszaka február 15-től április 15-ig tart.”

A csukázás kedvelői tehát még szűk két hétig horgászhatnak erre a halfajra. A pergető horgászok mindenképpen vegyék figyelembe, hogy ebben az időszakban a Tisza-tó bizonyos területein tilos a műcsalis horgászat. Az élő illetve döglött csalihalas horgászat a vermelő kíméleti területek kivételével a teljes vízterületen engedélyezett, azonban kizárólag egyágú horog használható ezekhez a módszerekhez. Mivel a csukát alsó és felső méretkorlátozás is védi, a halkímélet érdekében kérjük, hogy mellőzzék a halak nyeletését és nagyon ajánljuk a szakáll nélküli, illetve lenyomott szakállú horgok használatát!

Idézzük a horgászrendünk idevágó részét:

„14. A Tiszavalki- és a Poroszlói-medencében november 15-től február 28-ig horgászni csak természetes csalival és egyágú horoggal engedélyezett, a pergetés, valamint az ólomba öntött, a két- és háromágú horog használata kizárólag az Óhalászi-Holt-Tiszán, a Füredi-Holt -Tiszán, a Nagy-Morotván, a Hordódi-Holt-Tiszán, az Örvényi-Morotván, a IX és VI-os számú öblítőcsatornán, és a Szartos-árkon engedélyezett.
15. Vermelő kíméleti terület a Dühös-lapos vízterülete, azaz a 33-as főút hídja (Eger patak hídja), ettől a hídtól a rábolyi gátőrházig az Eger-patak medrének bal széle, a kereknád, a gémeskút és a Bocskoros híd által határolt terület. Ezen kívül a Tisza-folyón a 407-409 fkm közötti szakasz, a Katamarán kikötő belső kikötő bejárata-423 fkm, és a 434-435 fkm közötti szakasz. Ezeken a területeken november 15-től február 28-ig mindennemű horgászat és a tartózkodás tilos, csak az áthaladás engedélyezett.”

Február lévén még egy fontos szabályra hívjuk fel horgásztársaink figyelmét: a december és január hónapokkal szemben februárban már 6 és 18 óra között engedélyezett a horgászat!

„ 10. Január és december hónapokban a horgászat csak 7 órától 17 óráig, február hónapban 6 órától 18 óráig engedélyezett.”

Görbüljön!